3 казана курбан раздадоха за Великден в Момково

0

Близо 300 порции курбан бяха раздадени за здраве в свиленградското село Момково за Великден. За втора поредна година майсторът на „Момковския курбан” Иван Георгиев развъртя казаните и приготви вкусната чорба с 13 лековити билки. За сготвянето й в жертва бяха пренесени 3 овце, дарение от жител на селото. Други се погрижиха да има домашно вино за всички гости и участници в празничната програма.�

Празникът събра самодейци от Момково, Левка, Капитан Андреево и Свиленград, които огласиха с песните си площада на селото, а после извиха дълго хоро. Инициативата беше под надслов „Да съхраним българското”.

„В читалището ни има самодейци от 3 от 83 годишна възраст, каза секретарят на културното средище Василка Георгиева и организатор на празника. Тук сме правили и най-голямата баница, и лазаруване, и други интересни инициативи. Идеята на всички тях е да съхраним българските традиции за поколенията. Въпреки кризата намерихме добри хора, които ни подкрепиха и направиха днешния празник възможен. Благодаря на всички и нека бъде светло в душите и сърцата ни.”

„Празникът е много хубав, курбанът е вкусен, каза Диана Георгиева от Капитан Андреево. Да се радваме на хубавото време, на добрата среща и на хубавите български песни.” Освен гласовита певица, тя е и единствената жена в общината ни, който свири на акордеон, още от 6-годишна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...