3 казана курбан раздадоха за Великден в Момково

0

Близо 300 порции курбан бяха раздадени за здраве в свиленградското село Момково за Великден. За втора поредна година майсторът на „Момковския курбан” Иван Георгиев развъртя казаните и приготви вкусната чорба с 13 лековити билки. За сготвянето й в жертва бяха пренесени 3 овце, дарение от жител на селото. Други се погрижиха да има домашно вино за всички гости и участници в празничната програма.�

Празникът събра самодейци от Момково, Левка, Капитан Андреево и Свиленград, които огласиха с песните си площада на селото, а после извиха дълго хоро. Инициативата беше под надслов „Да съхраним българското”.

„В читалището ни има самодейци от 3 от 83 годишна възраст, каза секретарят на културното средище Василка Георгиева и организатор на празника. Тук сме правили и най-голямата баница, и лазаруване, и други интересни инициативи. Идеята на всички тях е да съхраним българските традиции за поколенията. Въпреки кризата намерихме добри хора, които ни подкрепиха и направиха днешния празник възможен. Благодаря на всички и нека бъде светло в душите и сърцата ни.”

„Празникът е много хубав, курбанът е вкусен, каза Диана Георгиева от Капитан Андреево. Да се радваме на хубавото време, на добрата среща и на хубавите български песни.” Освен гласовита певица, тя е и единствената жена в общината ни, който свири на акордеон, още от 6-годишна.

Previous articleШестима зад решетките заради меле. 16 роми призовани заради масовия бой
Next articleВръчиха Купа Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...