Разглеждат проекта на австрийския инвеститор за зоната

0

Така предлагат да изглежда индустриалната зона на Свиленград от „Вертбау”. Австрийската компания спечели през март публично обявената процедура за избор на съучредител на дружеството „Индустриална зона – Свиленград”. Другият акционер в него е общината, която участва в проекта с апортна вноска – имота от над 90 дка в района на свиленградското село Момково (бившето селскостопанско летище). Западната компания „влиза” с 2 млн. 840 хил. лв., необходими за довършването на инфраструктурата на зоната.

Проектът за изграждане, управление и развитие на индустриалната зона беше представен на икономическа комисия към ОбС, а в края на месеца ще бъде внесен за разглеждане от общинските съветници.

Стана ясно, че австрийските инвеститори вече преговарят с евентуални клиенти, които след време да заемат терените и да заработят в нея, но към същинско подписване на договори и поетапното създаване на нови работни места може да се пристъпи едва след като дружеството бъде учредено юридически, а зоната изградена.

Предстои още оценка на имота след направените досега инвестиции в него, за да бъде определено дяловото участие на общината в общото АД. Теренът беше закупен от министерство на земеделието за 250 хил. лв., а по проектът, спечелен от общината беше ремонтиран пътя и изградена довеждащата инфраструктура. Бяха поканени и външни експерти, които направиха анализ на възможностите за развитие на зоната. Досега направените стъпки ще повишат цената на имота. Гарант за интересите на общината в е привилегированата „златна” акция с право на вето върху решенията на дружеството.

Очаква се западната компания, с интереси и опит в строителството, да изгради на някои от терените халета, готови почти напълно за настаняване на нови инвеститори, да довърши инфраструктурата във вътрешността на индустриалната зона, както и да изгради подстъпи от нея към магистралния път.

В проекта на западната компания са предвидени площи за производство, търговия, складови бази и офиси в съответствие с изискванията на обявения конкурс. Освен това се планира изграждане на паркинг, сервиз за обслужване на тирове и бензиностанция със самостоятелен външен достъп.

Previous articleВръчиха Купа Свиленград
Next articleОткриват Транзитния център в Пъстрогор в началото на май. Сигурно е!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...