Разглеждат проекта на австрийския инвеститор за зоната

0

Така предлагат да изглежда индустриалната зона на Свиленград от „Вертбау”. Австрийската компания спечели през март публично обявената процедура за избор на съучредител на дружеството „Индустриална зона – Свиленград”. Другият акционер в него е общината, която участва в проекта с апортна вноска – имота от над 90 дка в района на свиленградското село Момково (бившето селскостопанско летище). Западната компания „влиза” с 2 млн. 840 хил. лв., необходими за довършването на инфраструктурата на зоната.

Проектът за изграждане, управление и развитие на индустриалната зона беше представен на икономическа комисия към ОбС, а в края на месеца ще бъде внесен за разглеждане от общинските съветници.

Стана ясно, че австрийските инвеститори вече преговарят с евентуални клиенти, които след време да заемат терените и да заработят в нея, но към същинско подписване на договори и поетапното създаване на нови работни места може да се пристъпи едва след като дружеството бъде учредено юридически, а зоната изградена.

Предстои още оценка на имота след направените досега инвестиции в него, за да бъде определено дяловото участие на общината в общото АД. Теренът беше закупен от министерство на земеделието за 250 хил. лв., а по проектът, спечелен от общината беше ремонтиран пътя и изградена довеждащата инфраструктура. Бяха поканени и външни експерти, които направиха анализ на възможностите за развитие на зоната. Досега направените стъпки ще повишат цената на имота. Гарант за интересите на общината в е привилегированата „златна” акция с право на вето върху решенията на дружеството.

Очаква се западната компания, с интереси и опит в строителството, да изгради на някои от терените халета, готови почти напълно за настаняване на нови инвеститори, да довърши инфраструктурата във вътрешността на индустриалната зона, както и да изгради подстъпи от нея към магистралния път.

В проекта на западната компания са предвидени площи за производство, търговия, складови бази и офиси в съответствие с изискванията на обявения конкурс. Освен това се планира изграждане на паркинг, сервиз за обслужване на тирове и бензиностанция със самостоятелен външен достъп.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...