Общинарите ще обсъждат извънредно съдбата на митницата в Свиленград

0

На извънредна сесия в понеделник се очаква общинският съвет в Свиленград да приеме декларация, с която иска Главно управление на митниците да бъде преместено в Свиленград. Заседанието, на което ще бъде обсъдена позицията на местните парламентаристи, е обявено с начален час 10.00.

Някои от местните парламентаристи считат, че предложението на правителството да премести Главно управление на митниците в Русе е необосновано. Този вариант беше лансиран от финансовия министър Симеон Дянков преди време.

Местни структури на политически партии вече излязоха със свои становища, с които се обявяват категорично против още една идея на управляващите – закриването на митницата в Свиленград и прикрепянето й към управлението в Пловдив или Бургас. Според шефа на Агенцията Ваньо Танов това е мярка срещу корупционните практики по границата.

Като доказателство на тезата си той посочи плачевните по думите му резултати от теста за лоялност на митничарите. 17% от общо 270-те служители са се провалили изцяло, други 40% са признали, че са получавали подкупи, че са правили нарушения и не са съобщавали за корупционни практики на колегите си.

Голяма част от свиленградчани обаче се обидиха сериозно от думите му, че в региона няма квалифициран кадри, които да бъдат назначени в митницата. Други считат, че разформироването й може да свие пазара на труда още повече, а градът ни напълно да замре.

Каква е позицията на общинския съвет ще стане ясно в понеделник, когато се очаква политическите партии да излязат със свои становища и мотиви.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...