Общинарите ще обсъждат извънредно съдбата на митницата в Свиленград

0

На извънредна сесия в понеделник се очаква общинският съвет в Свиленград да приеме декларация, с която иска Главно управление на митниците да бъде преместено в Свиленград. Заседанието, на което ще бъде обсъдена позицията на местните парламентаристи, е обявено с начален час 10.00.

Някои от местните парламентаристи считат, че предложението на правителството да премести Главно управление на митниците в Русе е необосновано. Този вариант беше лансиран от финансовия министър Симеон Дянков преди време.

Местни структури на политически партии вече излязоха със свои становища, с които се обявяват категорично против още една идея на управляващите – закриването на митницата в Свиленград и прикрепянето й към управлението в Пловдив или Бургас. Според шефа на Агенцията Ваньо Танов това е мярка срещу корупционните практики по границата.

Като доказателство на тезата си той посочи плачевните по думите му резултати от теста за лоялност на митничарите. 17% от общо 270-те служители са се провалили изцяло, други 40% са признали, че са получавали подкупи, че са правили нарушения и не са съобщавали за корупционни практики на колегите си.

Голяма част от свиленградчани обаче се обидиха сериозно от думите му, че в региона няма квалифициран кадри, които да бъдат назначени в митницата. Други считат, че разформироването й може да свие пазара на труда още повече, а градът ни напълно да замре.

Каква е позицията на общинския съвет ще стане ясно в понеделник, когато се очаква политическите партии да излязат със свои становища и мотиви.

Previous articleБлизо 5 млн. лв. за Свиленград заради наводнението
Next articleСДС: Танов да се извини публично на Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...