Гаралийци ще имат канализация. Работата почва напролет

0

Кв. „Капитан Петко войвода” ще има канализация. Дългоочакваната новина съобщи лично кметът на Свиленград инж. Георги Манолов. Следващият месец ще бъде подписан договорът с оперативната програма и ще стартират тръжните процедури. На пролет ще започне и същинската работа, заяви той. Хората от квартала мечтаят за края на септичните ями от десетилетия.

Смятам, че това е една от най-чаканите вести, каза Манолов. Ние започваме най-големия, най-трудния и най-отговорния проект на Свиленград.

Писмото от ОП „Околна среда” пристигнало вчера. Грандиозният проект на стойност 48 млн. 300 хил. лв. предвижда още подмяна на водопреносната мрежа в квартала, пречиствателна станция за отпадни води, която ще бъде изградена в района на жп моста, довършване на канализацията в кв. Гебран и канализация и нов водопровод за кв. Изгрев.

Този проект е на колосална стойност. Такъв проект все още не е правен в общината, и това е голямата отговорност, която ни предстои в следващите години – да изпълним този проект, допълни градоначалникът.

Финансирането по програмата е 46 млн. 500 хил. лв. Останалите средства са от бюджета на общината, но в по-голямата си част те вече са реализирани с купуването на имоти за изграждане на пречиствателното съоръжение, обясни още Манолов.

До момента най-големите проекти, спечелени от общината в Свиленград са били в рамките на 3 млн. лв.

По настоящия проект се предвижда и кардинално решение и на един друг важен проблем, който напомни за себе си тези дни, по време на поройните валежи. Става дума за наводняването на улиците „Граничар” и „Крайречна” по време на обилни валежи и високи води на р. Марица. Предстои изграждането на канална помпена станция, обясни още кметът.

Идеята е в зимния период да минат тръжните процедури, а на пролет да започнат същинските строителни работи. До юни 2015 година всички строителни дейности ще трябва да бъдат изпълнени и да бъдат предадени за проверка на Европейската комисия. Той благодари още на екипа, който в продължение на няколко години работи по спечелването на този проект.

Previous articleДелото за библиотеката в полза на общината и на втора инстанция
Next articleНапусна ни Кирил Станков

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...