Гаралийци ще имат канализация. Работата почва напролет

0

Кв. „Капитан Петко войвода” ще има канализация. Дългоочакваната новина съобщи лично кметът на Свиленград инж. Георги Манолов. Следващият месец ще бъде подписан договорът с оперативната програма и ще стартират тръжните процедури. На пролет ще започне и същинската работа, заяви той. Хората от квартала мечтаят за края на септичните ями от десетилетия.

Смятам, че това е една от най-чаканите вести, каза Манолов. Ние започваме най-големия, най-трудния и най-отговорния проект на Свиленград.

Писмото от ОП „Околна среда” пристигнало вчера. Грандиозният проект на стойност 48 млн. 300 хил. лв. предвижда още подмяна на водопреносната мрежа в квартала, пречиствателна станция за отпадни води, която ще бъде изградена в района на жп моста, довършване на канализацията в кв. Гебран и канализация и нов водопровод за кв. Изгрев.

Този проект е на колосална стойност. Такъв проект все още не е правен в общината, и това е голямата отговорност, която ни предстои в следващите години – да изпълним този проект, допълни градоначалникът.

Финансирането по програмата е 46 млн. 500 хил. лв. Останалите средства са от бюджета на общината, но в по-голямата си част те вече са реализирани с купуването на имоти за изграждане на пречиствателното съоръжение, обясни още Манолов.

До момента най-големите проекти, спечелени от общината в Свиленград са били в рамките на 3 млн. лв.

По настоящия проект се предвижда и кардинално решение и на един друг важен проблем, който напомни за себе си тези дни, по време на поройните валежи. Става дума за наводняването на улиците „Граничар” и „Крайречна” по време на обилни валежи и високи води на р. Марица. Предстои изграждането на канална помпена станция, обясни още кметът.

Идеята е в зимния период да минат тръжните процедури, а на пролет да започнат същинските строителни работи. До юни 2015 година всички строителни дейности ще трябва да бъдат изпълнени и да бъдат предадени за проверка на Европейската комисия. Той благодари още на екипа, който в продължение на няколко години работи по спечелването на този проект.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...