Съдът реши: Само един остава в ареста

0

Само един от сочените за участници в престъпната схема за контрабанда на цигари през ГКПП Капитан Петко войвода остана в ареста. Това е софиянецът Стоян Семенов – шеф на спедиторската фирма, организирала транспорта на стоката. Братан Братанов, шофьорът на тира, превозвал заловените контрабандни цигари на стойност близо 3,5 млн. лв. е пуснат под гаранция от 5 хил. лв.

Хасковският окръжен съд отказа да постанови постоянна мярка „задържане под стража” за бившия шеф на митницата Кирил Мараджиев, който бе задържан по време на операцията в края на миналата седмица. Освен за него, мярка „подписка” е определена и за Стефан Стефанов от Свиленград, личен шофьор на сочения за бос на канала Туран Йозкалъч.

Според съдия Анна Петкова в случая изобщо не може да се говори за организирана престъпна група, а за единичен случай на контрабанда, макар и в големи размери. Прокурорът Петър Мидов изтъкна в залата, че антимафиотите са следели Йозкалъч по образувано през 2010 година досъдебно производство, а групата е отговорна за още поне 7-8 случая на нелегален трафик на безакцизни стоки, пише haskovo.net.

Анна Петкова обаче не намери потвърждение в приложените доказателства, че митничарят Кирил Мараджиев е участник в групата. Той не познавал останалите, те него – също. Прокуратурата гради обвинението си срещу него по предположения, изтъкна съдията. Според Мидов митничарят е извършил съвсем формална проверка на тира с цигарите, а прегледът е продължил не повече от 30 секунди. Въпреки че тапата, с която били прикрити кашоните с цигари, била направена изключително небрежно и това се набивало на очи. Освен това имало голяма разлика между реалното тегло на товарния автомобил и вписаното в документите. От това прокуратурата прави извода, че митничарят е бил уведомен предварително за минаващия през границата камион с нелегални цигари. Тук става дума за догадки, а не за доказателства, реши обаче съдията.

За шефа на спедиторската фирма Стоян Семенов магистратите намериха, че е съпричастен към престъплението и го оставиха в ареста. Шофьорът на тира Братан Братанов пък не може да е знаел какво превозва, заключи съдът. В залата стана ясно, че собственикът на камиона, който го е откарал до околностите на Солун, отказал да го шофира на връщане. Това наложило Семенов да търси друг шофьор и се спрял на Братанов като „стар тираджия“.

За личния шофьор на Туран – Стефан Стефанов съдът също не намери доказателства за съпричастност към контрабандата. Няма данни той да е знаел за престъпната дейност на шефа си, заключи Анна Петкова.

Вчера Хасковският окръжен съд трябваше да гледа мерките за неотклонение на четиримата. Адвокатите на задържаните обаче заявиха, че не са имали достатъчно време да се запознаят с материалите по делото. Сред тях и двама с практика в Свиленград.

Съдия Анна Петкова обяви, че трите часа от внасянето на мерките в съда до началото на делото не са били достатъчно и на нея да изчете 15-те тома с материали, сред които и един с резултати от прилагането на специалните разузнавателни средства. Делото беше отложено за днес.

Източник: haskovo.net и haskovo.info

Previous articleАрестуваха митничар и още 7 за контрабанден канал
Next articleПипнаха посредник в телефонни измами

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...