Три фирми поискаха боклука на Свиленград. Волф – не

0

Три фирми поискаха да се занимават със сметосъбирането и сметоизвозването на отпадъците в Свиленград. Със свои оферти на обявения от общината конкурс се явиха “Евро Импекс”, гр. София, ДЗЗД “Грийн Партнърс – БКС”, гр. София и “НЕО-Титан”�ООД, Димитровград.

Сред участниците в обявения конкурс не фигурира „Волф – Милениум”, които в последните 10 години се занимават с тази дейност. Договорът им изтича на 31 януари и до тогава от фирмата трябва да изтеглят своите кофи и останалите съдове за боклук, които оттук нататък ще бъдат пластмасови.

Новата обществена поръчка е за период от 5 години, а прогнозната стойност за целия период е 1 млн. 500 хил. лв. Една от преследваните цели е икономии, затова и част от дейностите ще бъдат прехвърлени на общинското предприятие, за да излизат по-евтино, обяви преди време кметът на Свиленград инж. Георги Манолов. Става дума да метенето и миенето на улиците. В общинското предприятие се намира и претоварната станция, която общината купи преди време, за да пресова отпадъците и така да намали общото количество боклук, който трябва да се извозва до регионалното депо в Харманли.

Освен специфичната дейност по сметосъбирането и сметоизвозването, до мобилното сметище в базата на Изгрев, победителят в конкурса ще трябва да изпълни още някои нови условия. Фирмата победител трябва да предостави на отделните домакинства собствени пластмасови кофи за смет, които да останат след изтичане на договора за тях. В жилищните квартали и блоковете ще бъдат предоставени отново пластмасови контейнери, тип-бобри. При унищожаването им, домакинствата ще търпят санкции. Сгурта, която най-често става причина за увреждане на контейнерите, ще се изхвърля на определени за това места и кофи. Счита се, че така организирано, събирането на отпадъците ще спести разходи на общината и ще позволи такса битови отпадъци да се запази на същите нива.

Previous article„Усмихнат и друг” на Панайот Панайотов се бори за вот в „Черната овца”
Next articleИзложба, посветена на рода Разбойникови, откриха в музея

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...