Една година след наводнението

0

Точно една година измина от бедствието, което потопи кв. Гебран в Свиленград, улиците Граничар и Крайречна, разруши главен път, откъсна за дни кв. Капитан Петко войвода от града и нанесе сериозни щети на домове, селскостопанска продукция и животни. Година по-късно пострадалите все още си спомнят ужаса от 6 февруари.

„Изгубих си къщата, разказва Бялко Бялков. Като се изтегли след няколко дни водата, видях, че нищо не е останало от дома и покъщнината ми”.

Когато видях, че водата идва, бързо се качихме със семейството ми на втория етаж. Почнахме да носим дърва за огрев и буркани, защото не знаехме колко време ще останем блокирани, все още си спомня Верка от кв. Гебран, която отказа да се евакуира и остана четири дни в ледената блокада.

Баба Марийка пък разказва как водата изпълнила целия двор и прехвърлила стълбите. Спасители пренесли възрастната жена с лодка до БТР-а.

След наводнението пострадалите получиха помощи под формата на храна, дърва за огрев, тухли, цимент, чували с пясък и др. на обща стойност 79 хил. 345 лв.

40 домакинства получиха ваучери на обща стойност 21 хил. 600 лв. за бяла техника, за да възстановят унищоженото си имущество. От Първа инвестиционна банка дариха на пострадалите 150 хил. лв. за възстановяване на покъщнината, които бяха разпределени с решение на общинския съвет. 186 хил. лв. бяха отпуснати от междуведомствената комисия към министерски съвет за възстановяване на щетите по домовете на хората. Общо 137 жилищни сгради пострадаха, а щетите бяха описани и оценени от общинска комисия, за изплащане на обезщетения, укрепване или пълно възстановяване.

Бялко Бялков вече има нов дом. Живее в него от октомври. Около 14 хил. лева е получило семейството му от дарения и от държавната помощ. Наложило се роднини да вложат още пари, за да се завърши строежа. Благодарен е на фирмата, която е построила новата къща. Пет дни работниците са градили безплатно.

И докато Бялко е благодарен за новия си дом, за Стоян Пантелеев не може да се каже същото. Стените на дома му все още стоят напукани от наводнението, къщата се нуждае се от укрепване. А възрастната му майка все още се надява да влезе в новопосторения си дом. Това обаче няма да се случи скоро. Семейството няма пари да довърши сградата, която вече месеци стои така. Отпуснатите близо 7 хил. лв. стигнали за грубия строеж и покрива, обяснява Стоян Пантелеев.

снимка: Къщата в двора на Стоян Пантелеев

Previous articleДядо се усети, че го мамят по телефона. Хващат посредника
Next articleДва протеста в Свиленград?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...