Изложба за 100 години от превземането на Одринската крепост

0

Изложба по случай 100 години от превземането на Одринската крепост и 130 години от рождението на Радул Милков бе открита в Общински исторически музей – Свиленград. На 13 март 1913 г. българската армия превзема непревземаемата дотогава Одринска крепост. Героичната военна епопея е представена в изложбената зала на музея с документи, карти и снимки на висшия команден състав, на авиация и флот, на боеприпаси, оръжия и униформи. Историческите събития, чийто център е Свиленград, припомни уредникът Стефан Димитров.

Името на Свиленград остава неразривно свързано с много значими и решаващи събития от началото на Балканската война до нейния край. Най-важното от тях безспорно е обсадата и превземането на Одринската крепост. Стратегическото му разположение, законите на военното изкуство и историята отреждат на Свиленград ролята на команден център, в който са планирани и взети най-важните решения на Одринската епопея.

Одринската операция започва през нощта на 11 март 1913 г. с мощен артилерийски огън. Трите ешелона на пехотата достигат до подстъпите на фортовия пояс. Рано сутринта на 12 март започва атаката с бой „На нож“. През деня се включва и българската авиация. Излитащите от летището до Мустафа паша (Свиленград) аероплани подпомагат българските войски, бомбардирайки Одринската крепост. След ожесточени боеве на 13 март 1913 г. османският военен гарнизон в крепостта е разбит, а комендантът му се предава.

Специално табло от изложбата е отделено на кореспондентите, отразявали войната – Аугуст Стакелберг, Филип Гибс и Бърнард Грант. Гибс и Грант обобщават своите впечатления в книгата „Военни приключения с кръста и полумесеца“.

В изложбата подробно е представен животът на Радул Милков – първият български и световен боен пилот, роден на 5 март 1883 г. в град Пловдив и починал на 16 февруари 1962 г. Той е командир на Първо аеропланно отделение, намиращо се в местността Малките ливади край Свиленград по време на Балканската война. На 16 октомври 1912 г. заедно с Продан Таракчиев, наблюдател и бомбардировач, извършват първия боен полет в историята на авиацията в условията на реална бойна обстановка, като бомбардират крепостта Одрин. Радул Милков е и първият български авиационен кореспондент за чужбина за Балканската война.

Изложбата ще бъде открита за посетители до 15 април.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...