Индустриалната зона с общинско участие – мисия невъзможна

0

Общината в Свиленград не може да участва в смесеното дружество Индустриална зона, за учредяването на което работи години наред, стана ясно тези дни. Австрийският инвеститор Вертбау спечели преди месеци конкурса за доизграждането на зоната и приготви 2 млн. 800 хил. лв. за внасяне в капитала му. Дружеството обаче не може да бъде вписано в съда, твърдят юристите, заради промяна в закона.

Законът, влязъл в сила от началото на 2013 г. и наричан гордостта на Симеон Дянков, спъна амбицията на местната власт в съдружие с частен инвеститор да изгради индустриална зона в Свиленград и да отвори нови работни места. С промяната му, общината влезе в омагьосан кръг и се наложи да помоли инвеститора, приготвил близо 3 млн. лв. за изграждането на халетата в зоната, да изчака.

Юристи твърдят, че дружеството не може да бъде регистрирано в съда по Закона за публично-частното партньорство и препращат към Закона за обществените поръчки. Той от своя страна вкарва казусът в типичен параграф 22, от който няма решение на проблема за учредяването на смесеното дружество с общинско участие. Тълкувания на общинските намерения не дават и запитванията на местната власт към Министерски съвет, нито към министерството на финансите.

Явно законът вменява на местната власт и кметовете да се грижат основно за градинките и боклуците в населените места, но не и за създаването на работни места, твърдяха огорчените представители на местната управа на вчерашната бюджетна комисия, където зам.-кметът Мария Костадинова ги запозна с проблема.

Ако искаме да изпълним без сериозно забавяне ангажимента си към хората за нови работни места, предлагаме да бъде продадена земята, която искахме да апортираме като общински дял в дружеството, добави тя.

Бившето селскостопанско летище, по пътя за свиленградското село Момково, към момента се оценява на близо 560 хил. лв. Предложението на общинската администрация е теренът от 92 дка да бъде продаден с конкурс, в който бъдещият купувач да поеме определени ангажименти в съдружието си с австрийския инвеститор Вертбау. Сред тях са – предназначението на терена за индустриална зона да не се променя в близките 25 години, още през първата година да бъдат открити 30 работни места само за свиленградчани, застрояване на терена в рамките на две години, 800 хил. лв. дарение за изграждане на пътна връзка с магистрала Марица и сума за изпълнение на инфраструктурата вътре в зоната.

Австрийците обещали да изчакат до края на другия месец, за да видят какво ще е развитието по въпроса и има ли сериозен купувач на общинския терен, за да могат да регистрират с него акционерното дружество.

Христо Щерев от БСП обаче поиска и други юристи да се запознаят с казуса и да предложат тълкувание. По думите му е необходимо отлагане на продажбата, докато не се изяснят и останалите възможности. Предложението за продажбата на терена ще бъде обстойно разгледано на предстоящата сесия, насрочена за последната сряда на месеца.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...