Индустриалната зона с общинско участие – мисия невъзможна

0

Общината в Свиленград не може да участва в смесеното дружество Индустриална зона, за учредяването на което работи години наред, стана ясно тези дни. Австрийският инвеститор Вертбау спечели преди месеци конкурса за доизграждането на зоната и приготви 2 млн. 800 хил. лв. за внасяне в капитала му. Дружеството обаче не може да бъде вписано в съда, твърдят юристите, заради промяна в закона.

Законът, влязъл в сила от началото на 2013 г. и наричан гордостта на Симеон Дянков, спъна амбицията на местната власт в съдружие с частен инвеститор да изгради индустриална зона в Свиленград и да отвори нови работни места. С промяната му, общината влезе в омагьосан кръг и се наложи да помоли инвеститора, приготвил близо 3 млн. лв. за изграждането на халетата в зоната, да изчака.

Юристи твърдят, че дружеството не може да бъде регистрирано в съда по Закона за публично-частното партньорство и препращат към Закона за обществените поръчки. Той от своя страна вкарва казусът в типичен параграф 22, от който няма решение на проблема за учредяването на смесеното дружество с общинско участие. Тълкувания на общинските намерения не дават и запитванията на местната власт към Министерски съвет, нито към министерството на финансите.

Явно законът вменява на местната власт и кметовете да се грижат основно за градинките и боклуците в населените места, но не и за създаването на работни места, твърдяха огорчените представители на местната управа на вчерашната бюджетна комисия, където зам.-кметът Мария Костадинова ги запозна с проблема.

Ако искаме да изпълним без сериозно забавяне ангажимента си към хората за нови работни места, предлагаме да бъде продадена земята, която искахме да апортираме като общински дял в дружеството, добави тя.

Бившето селскостопанско летище, по пътя за свиленградското село Момково, към момента се оценява на близо 560 хил. лв. Предложението на общинската администрация е теренът от 92 дка да бъде продаден с конкурс, в който бъдещият купувач да поеме определени ангажименти в съдружието си с австрийския инвеститор Вертбау. Сред тях са – предназначението на терена за индустриална зона да не се променя в близките 25 години, още през първата година да бъдат открити 30 работни места само за свиленградчани, застрояване на терена в рамките на две години, 800 хил. лв. дарение за изграждане на пътна връзка с магистрала Марица и сума за изпълнение на инфраструктурата вътре в зоната.

Австрийците обещали да изчакат до края на другия месец, за да видят какво ще е развитието по въпроса и има ли сериозен купувач на общинския терен, за да могат да регистрират с него акционерното дружество.

Христо Щерев от БСП обаче поиска и други юристи да се запознаят с казуса и да предложат тълкувание. По думите му е необходимо отлагане на продажбата, докато не се изяснят и останалите възможности. Предложението за продажбата на терена ще бъде обстойно разгледано на предстоящата сесия, насрочена за последната сряда на месеца.

Previous articleГонят злите сили със Сирница и Масленица
Next articleНово ръководство на читалището

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...