Ново ръководство на читалището

0

Нов председател има НЧ Просвета 1870. Снощи беше отчетно-изборното събрание на културното средище. На него присъстваха едва 61 от общо 119 членове на читалището. 39 от тях гласуваха председател на читалището в Свиленград да бъде общинският съветник и диригент на духовия оркестър Васил Василев, 17 подкрепиха кандидатурата на досегашният председател Георги Лозев. Освен тях в новото ръководство на читалището влизат още един представител на духовата музика Димитър Янакиев, Атанас Костадинов, основен двигател на рок бандата „0379”, Данаил Шопов, който има два председателски мандата, Елена Грозева от танцовата формация „Свила” и Райна Атанасова от Женската камерна група.

Според отчета на читалището общо приходите през 2012 г. са били 115 хил.379 лв., от които 45 244 лв. са държавна и общинска субсидия. От общината са отпуснали целево 2 500 целева за нафта за отопление на залата. Собствените приходи на читалището са в размер на 73 хил. 135 лв. Най-големите пера са постъпления от проекти и обществени поръчки, както и възстановени суми за заплати на наети от Бюрото по труда лица по различни програми за заетост.

През 2013 г. държавната субсидия е в размер на 44�699 лв., а целевото финансиране от общината отново е 2�500 лв. за отопление.

Най-голямото предизвикателство пред културните дейци през 2013 г. ще бъде работата по големия проект по програмата за европейско териториално сътрудничество Турция- България, на стойност близо 700 хил. лв. По него ще бъде газифицирана сградата, предвижда се мащабен ремонт и подмяна на дограмата, пожароизвестителна инсталация, оборудване на зала за презентации, оборудване с озвучителна и осветителна техника, костюми за съставите, организацията на международния фолклорен фестивал и др.

Previous articleИндустриалната зона с общинско участие – мисия невъзможна
Next articleПредприемач от Свиленград убит брутално в столицата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...