За 60 години народен хор „Станко Панайотов”

0

С голям концерт Народен хор „Станко Панайотов” ще отбележи своя 60-годишен юбилей. Фолклорното събитие ще се състои на 18 май, събота, от 18.00 часа, в салона на НЧ „Просвета – 1870”. В честването ще се включат още танцовите състави „Свила”, „Илинден” и „Веселяците”.

Една от най-разпознаваемите формации на читалището има множество награди от различни фолклорни форуми. 25-те членове на любителския състав – певици, музиканти и мъжка фолклорна група, с ръководител Кичка Славова, имат зад гърба си 4 DVD-та, 2 CD-та, както и запис на обичая „коледуване” в Тракия. Международните участия за популяризиране на родния фолклор са в Германия, Гърция, Турция, Словакия, както и Басра, Сирия.

Фолклорната формация е създадена през 1953 г. от Станко Панайотов. Днес носи името на своя създател и първи ръководител, който за дейността си е удостоен с орден „Кирил и Методий”- ІІІ степен. Първите певици той открива след обиколка по селата, а успява да убеди гласовитите славеи като им намира работа в града. Народополезната дейност продължава с откриване на талантливи певци сред учениците в местната гимназия.

Днес, 60 години по-късно, ветерани от групата, от времето на Станко Панайотов, ще уважат голямото събитие. Сред специалните гости ще бъде и неговата съпруга, която ще участва в концерта с фолклорно изпълнение. Празникът на народния хор ще уважат още акад. Емил Янев, предс. на народните хорове в България, Крум Георгиев от международната организация за народно творчество, проф. Милчо Василев от Музикалната академия в Пловдив и др. С голямо нетърпение народният хор очаква потвърждение на поканата, изпратена до Янка Рупкина.

В дневника ни във Фейсбук можете да намерите интервю с д-р Георги Филипов, който също е пял в хор „Станко Панайотов”. Вече две години, техният албум „Тракия пее” се излъчва по Българо-холандско онлайн фолклорно радио „Менци“. Интервюто е по повод 60-годишния юбилей.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...