За 60 години народен хор „Станко Панайотов”

0

С голям концерт Народен хор „Станко Панайотов” ще отбележи своя 60-годишен юбилей. Фолклорното събитие ще се състои на 18 май, събота, от 18.00 часа, в салона на НЧ „Просвета – 1870”. В честването ще се включат още танцовите състави „Свила”, „Илинден” и „Веселяците”.

Една от най-разпознаваемите формации на читалището има множество награди от различни фолклорни форуми. 25-те членове на любителския състав – певици, музиканти и мъжка фолклорна група, с ръководител Кичка Славова, имат зад гърба си 4 DVD-та, 2 CD-та, както и запис на обичая „коледуване” в Тракия. Международните участия за популяризиране на родния фолклор са в Германия, Гърция, Турция, Словакия, както и Басра, Сирия.

Фолклорната формация е създадена през 1953 г. от Станко Панайотов. Днес носи името на своя създател и първи ръководител, който за дейността си е удостоен с орден „Кирил и Методий”- ІІІ степен. Първите певици той открива след обиколка по селата, а успява да убеди гласовитите славеи като им намира работа в града. Народополезната дейност продължава с откриване на талантливи певци сред учениците в местната гимназия.

Днес, 60 години по-късно, ветерани от групата, от времето на Станко Панайотов, ще уважат голямото събитие. Сред специалните гости ще бъде и неговата съпруга, която ще участва в концерта с фолклорно изпълнение. Празникът на народния хор ще уважат още акад. Емил Янев, предс. на народните хорове в България, Крум Георгиев от международната организация за народно творчество, проф. Милчо Василев от Музикалната академия в Пловдив и др. С голямо нетърпение народният хор очаква потвърждение на поканата, изпратена до Янка Рупкина.

В дневника ни във Фейсбук можете да намерите интервю с д-р Георги Филипов, който също е пял в хор „Станко Панайотов”. Вече две години, техният албум „Тракия пее” се излъчва по Българо-холандско онлайн фолклорно радио „Менци“. Интервюто е по повод 60-годишния юбилей.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Loading Facebook Comments ...