Водно огледало, ново строителство и пътища до 2040 година в Свиленград

0

Водно огледало на Марица, нови кръгови движения, обходен път, разрастване на индустриалните терени, ново жилищно строителство и зелени площи предвижда общият устройствен план (ОУП) на Свиленград, който предстои да бъде приет на общинско заседание. Общественото обсъждане на визията за града през следващите 25 години мина в присъствието на няколко граждани и представители на строителния бранш. Те изслушаха идеите на проектантите, за отредените за озеленяване, жилищно строителство, комуникация и инфраструктура терени. ОУП дава възможност да не се гради на парче, а да се създаде цялостна визия за развитието на града за следващия четвърт век.

За ново жилищно строителство са отредени терените в района на „Речните лозя”, кв. Гебран – в посока запад и кв. Гарата – поска юг. Разбира се, не може да се застроява в защитените територии в района на града – находището на блатното кокиче и част от поречието на р. Канаклийка, където има местообитания на птици. Друга част от терените покрай реката са отредени за спорт и отдих. Така ще бъдат създадени условия за инвестиции в нови спортни обекти. Нови зелени площи се предвиждат още в града – зад Общинското предприятие „Благоустрояване и озеленяване” и покрай новото знаме, издигнато на магистрала Марица. Растителността там ще изолира шума от минаващите превозни средства и ще намали отрицателното екологично въздействие от натоварения път.

Разрастването на града е съобразено и с част от идеите на местната власт, които тя лансира преди време. Комуникацията между Гебран и Свиленград ще бъде разработена. Предвижда се продължение на обходния маршрут – от ул. Зорница, до стария жп мост, покрай предвидените за разрастване на кв. Гебран терени, до вливането в Е – 80 при пътен възел „Ново село”. На инфарктното място ще бъде изградено едно от предвидените нови кръгови движения. Другите са в района на болницата, бъдещото околовръстно на Гебран, обръщалото на Гарата.

Общинските терени от кв. Гарата до кв. Гебран ще бъдат отредени за смесено-функционално строителство. До 2040 г. се очаква „сливане” на отдалечените два квартала, с изграждането на търговски и жилищни обекти. Или поне ще бъдат създадени условия за това. Ново съоръжение ще бъде изградено между Гебран и Гарата. Съществуващ канал за напояване ще бъде разширен и, освен за селскостопански цели, ще бъде използван като „байпас” при високи води на Марица, за предотвратяване на наводнения. Някои от интересните идеи е тази за водно огледало при Марица, където да се развиват водни спортове. Велоалея се предвижда покрай старата жп линия в землището на Свиленград.

Част от проектантите, разработили плана, са участвали и в предишното планиране на града през 1993 г. Те виждат потенциал за разрастване и на новоизграждащата се индустриална зона по пътя за с. Момково.

Общият устройствен план ще се използва и при изработването на интегрирания план за развитие, който общината в Свиленград подготвя. Стратегическият документ ще даде възможност да се кандидатства за средства по ОП „Региони в растеж”. Бюджетът на програмата е 4,7 млрд. евро за следващият програмен период 2014-2020. Свиленград е включен сред 60-те най-развиващи се общини в страната.

Previous articleСвиленградски месни продукти печелят златни медали на престижно изложение във Франкфурт
Next articleЧар и стил показаха абитуриентите от СОУ „Д-р Петър Берон“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...