Филиалът на читалището ни в Одрин стана на 5 години

0

Фолклорни изпълнения в българската църква „Св. Георги” в Одрин за юбилея

Филиалът на свиленградското читалище в Одрин отбеляза 5 години от създаването си. Културното средище се помещава в българската църква „Св. Георги” в турския град. За празника отец Чакърък и неговата съпруга Мария посрещнаха гости от Свиленград и Одрин в живописната градина на православния храм.

С фолклорни изпълнения от нашия край НЧ „Просвета 1870” поздрави събралите се гости, сред които заместник-кметът на Одрин и генералния консул на България. С хореографска интерпретация на традиционна българска сватба изненадаха от фолклорните групи „Свила” и „Илинден”, а песните на талантливите деца от „Тракийска китка” и Женската камерна група огласиха двора на българската църква.

Празничната програма беше открита с изпълнение на класически и съвременни музикални произведения в съпровод на китари. Малките любители на струнния инструмент са от школата по китара на Културно-образователен център, гр. Одрин, с ръководител Мурад Акчейдъ.

Над 40 души се събират в културното средище, където творят и се развиват хора от различни възрасти, в четири формации. Одринският филиал на читалището се представи с изпълнения на камерния си оркестър, с ръководител Христо Христов, а в градината бяха изложени творби на малките художници от школата по рисуване. В културното средище има сформирани още клуб „Приятели на книгата” и клуб „Бижутерия”.

За едва петгодишното си съществуване, филиалът развива народополезната си дейност под ръководството на Мария Чакърък, която често е домакин на гостуващи изложби на творци, на икони, съвременни български автори, литературни четения и др. На втория етаж на църквата има и музейна сбирка на български носии, предмети от бита, както и над 2 хил. 300 български заглавия.

Плакет, грамота и икона заради особените заслуги към читалищното дело получи Мария Чакърък от общината и читалището в Свиленград. Плакет и грамоти получиха и ръководителите на клубовете и школите – Христо Христов, Филиз и Ахмет Патрон.

Събитието беше отразено и от турски медии. Филиалът на свиленградското читалище в Одрин е първият филиал на читалище извън пределите на България.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...