Филиалът на читалището ни в Одрин стана на 5 години

0

Фолклорни изпълнения в българската църква „Св. Георги” в Одрин за юбилея

Филиалът на свиленградското читалище в Одрин отбеляза 5 години от създаването си. Културното средище се помещава в българската църква „Св. Георги” в турския град. За празника отец Чакърък и неговата съпруга Мария посрещнаха гости от Свиленград и Одрин в живописната градина на православния храм.

С фолклорни изпълнения от нашия край НЧ „Просвета 1870” поздрави събралите се гости, сред които заместник-кметът на Одрин и генералния консул на България. С хореографска интерпретация на традиционна българска сватба изненадаха от фолклорните групи „Свила” и „Илинден”, а песните на талантливите деца от „Тракийска китка” и Женската камерна група огласиха двора на българската църква.

Празничната програма беше открита с изпълнение на класически и съвременни музикални произведения в съпровод на китари. Малките любители на струнния инструмент са от школата по китара на Културно-образователен център, гр. Одрин, с ръководител Мурад Акчейдъ.

Над 40 души се събират в културното средище, където творят и се развиват хора от различни възрасти, в четири формации. Одринският филиал на читалището се представи с изпълнения на камерния си оркестър, с ръководител Христо Христов, а в градината бяха изложени творби на малките художници от школата по рисуване. В културното средище има сформирани още клуб „Приятели на книгата” и клуб „Бижутерия”.

За едва петгодишното си съществуване, филиалът развива народополезната си дейност под ръководството на Мария Чакърък, която често е домакин на гостуващи изложби на творци, на икони, съвременни български автори, литературни четения и др. На втория етаж на църквата има и музейна сбирка на български носии, предмети от бита, както и над 2 хил. 300 български заглавия.

Плакет, грамота и икона заради особените заслуги към читалищното дело получи Мария Чакърък от общината и читалището в Свиленград. Плакет и грамоти получиха и ръководителите на клубовете и школите – Христо Христов, Филиз и Ахмет Патрон.

Събитието беше отразено и от турски медии. Филиалът на свиленградското читалище в Одрин е първият филиал на читалище извън пределите на България.

Previous articleМомче загина след удар на БМВ
Next articleНов покрив за бившия „Дом на съвета”. Пускат фонтани в края на лятото

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...