Фестивал на средновековните битки планират на крепостта

0

Фестивал на средновековните битки планира общината в Свиленград на обновената крепост в Мезек. Калето беше превърнато с средновековен атракцион по проект, чиято идея е мястото да стане по-привлекателно и атрактивно за масовия турист. Освен възможността да почувстват духа на епохата, и дори да облекат средновековни одежди, туристите могат да бъдат впечатлени и от този фестивал, който се планира да се провежда ежегодно. Идеята беше обявена днес по време на заключителната пресконференция по проекта.

Философията ни е да използваме интегриран подход за реализирането на идеите си, заяви кметът на Свиленград инж. Георги Манолов. Мезек показва една цялостна идея, която се реализира по различни програми.

Той посочи двата етапа на реставрация на крепостта по различни европейски програми, изграждането на пречиствателна станция в селото по друга и сегашната подмяна на водопровода и изграждането на канализация, както и очакваното обновяване на пътната мрежа от разклона за Гърция до селото през есента. Работа, свършена през последните 7-8 години и започнала с изграждането на екопътека от центъра на селото до връх Шейновец, допълни градоначалникът.

По проекта „С богатството на миналото към атрактивно бъдеще” беше обновена и тракийската куполна гробница близо до селото, където бяха поставени холограмни изображения на намерените в нея бронзови и златни предмети в автентичната им среда. В момента се изгражда и велоалеята до обявеното за еко селище.

„За първи път Община Свиленград осъществява проект, който има за цел да реализира приходи. Реновираните обекти в с.Мезек означават нови работни места, повече туристи и промяна във възприятието на местните хора за региона ни”, заяви инж. Иванка Димитрова, ръководител на проекта. „От откриването на обновените атракциони посетителите са се увеличили двойно. Те си тръгват от гробницата и крепостта изключително впечатлени от видяното”, допълни тя.

За да се реализират и очакваните приходи, през следващия месец се планира актуализация на цените и обогатяване на списъка с предлаганите туристически услуги на крепостта и гробницата. В момента са назначени хора по поддръжката и опазването на културно-историческите забележителности. Обмисля се вариант за публично-частно партньорство или създаване на общинско предприятие, което да се занимава с управлението им.

Припомняме, че реализираният проект по ОП „Регионално развитие” е на стойност 3 142 267,50 лв. Приносът на Община Свиленград е 471 340.13 лв., съставляващи 15% от общите допустими разходи по проекта. Срокът за изпълнение на дейностите беше 24 месеца.

Previous articleВръчиха Купа „Тончо Димитров”
Next articleПътен инцидент по пътя за гръцко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...