Радиолюбители възраждат клуба в Свиленград

0

След 30-годишно прекъсване се сбъдна мечтата на местните радиолюбители отново да имат свой клуб, похвалиха се от там. „Зелената светлина” е дадена преди броени дни от Комисията за регулиране на съобщенията, която им даде правото да използват стария опознавателен знак на Свиленград, известен в цял свят, LZ1KSW. С разтурването на Организацията за съдействие на отбраната (ОСО), се разтурва и радиоклуба, а радиолюбителите губят правата върху инициала, използван десетилетия наред. С него местните любители са имали републикански и международни постижения.

Клубът ще действа под шапката на читалището, от където им осигуряват и помещения, в които да разположат апаратурата си. Местните ентусиасти, които през последните години, осъществяваха радиовръзки неорганизирано, сега са мотивирани да привлекат младежи в редиците си, за да им предадат знания и опит.

Готвим програма, в която ще бъде включена теория и практика. Младежите дори ще сглобят антените и част от апаратурата, която ще разположим в помещенията на клуба, разказа ръководителят му Димитър Йорданов. Считаният за най-активен радиолюбител сред свиленградчани, се занимава с това не дотам зрелищно, но доста впечатляващо хоби, вече над 20 години.

Радиовълните се използват като единствена възможност при бедствия и аварии, когато всички други комуникации са прекъснати. В същото време радиолюбителите организират състезания, а т.нар. дисциплини са доста. Някои от тя са скоростна радиотелеграфия (морз), „лов на лисици”, където трябва да се засекат скрити радиостанции на пресечен терен, състезания на къси и ултракъси вълни, осъществяване на нестандартни връзки и др. В последните местните имат опит с използването на метеорити, за да достигнат до екзотични места от другия край на планетата. Наскоро местните радиолюбители дори участваха в републиканско състезание като позиционираха лагера си на вр. Шейновец. Касирането обаче още не е обявено.

Димитър Йорданов разказа още за посещението си на големия събор на радиолюбителите на Рожен, който се провежда под егидата на българския еврокомисар с ресор бедствия и аварии – Кристалина Георгиева. Тази година в събитието се включиха и специализирани екипи радиолюбители от Гърция и Турция, начело с президентите на техните национални радиолюбителски организации.

Идеята за възраждането на клуба в Свиленград дойде покрай изложение, организирано за Деня на радиолюбителите – 18 април. Показаните експонати привлякоха вниманието и любопитството на доста хора. Някои от тях и покрай актуалната тема, за подслушванията, се тълпяха покрай шпионска техника от Студената война.

В радиоклуба на Свиленград може да членува всеки, независимо от възрастта си.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...