Радиолюбители възраждат клуба в Свиленград

0

След 30-годишно прекъсване се сбъдна мечтата на местните радиолюбители отново да имат свой клуб, похвалиха се от там. „Зелената светлина” е дадена преди броени дни от Комисията за регулиране на съобщенията, която им даде правото да използват стария опознавателен знак на Свиленград, известен в цял свят, LZ1KSW. С разтурването на Организацията за съдействие на отбраната (ОСО), се разтурва и радиоклуба, а радиолюбителите губят правата върху инициала, използван десетилетия наред. С него местните любители са имали републикански и международни постижения.

Клубът ще действа под шапката на читалището, от където им осигуряват и помещения, в които да разположат апаратурата си. Местните ентусиасти, които през последните години, осъществяваха радиовръзки неорганизирано, сега са мотивирани да привлекат младежи в редиците си, за да им предадат знания и опит.

Готвим програма, в която ще бъде включена теория и практика. Младежите дори ще сглобят антените и част от апаратурата, която ще разположим в помещенията на клуба, разказа ръководителят му Димитър Йорданов. Считаният за най-активен радиолюбител сред свиленградчани, се занимава с това не дотам зрелищно, но доста впечатляващо хоби, вече над 20 години.

Радиовълните се използват като единствена възможност при бедствия и аварии, когато всички други комуникации са прекъснати. В същото време радиолюбителите организират състезания, а т.нар. дисциплини са доста. Някои от тя са скоростна радиотелеграфия (морз), „лов на лисици”, където трябва да се засекат скрити радиостанции на пресечен терен, състезания на къси и ултракъси вълни, осъществяване на нестандартни връзки и др. В последните местните имат опит с използването на метеорити, за да достигнат до екзотични места от другия край на планетата. Наскоро местните радиолюбители дори участваха в републиканско състезание като позиционираха лагера си на вр. Шейновец. Касирането обаче още не е обявено.

Димитър Йорданов разказа още за посещението си на големия събор на радиолюбителите на Рожен, който се провежда под егидата на българския еврокомисар с ресор бедствия и аварии – Кристалина Георгиева. Тази година в събитието се включиха и специализирани екипи радиолюбители от Гърция и Турция, начело с президентите на техните национални радиолюбителски организации.

Идеята за възраждането на клуба в Свиленград дойде покрай изложение, организирано за Деня на радиолюбителите – 18 април. Показаните експонати привлякоха вниманието и любопитството на доста хора. Някои от тях и покрай актуалната тема, за подслушванията, се тълпяха покрай шпионска техника от Студената война.

В радиоклуба на Свиленград може да членува всеки, независимо от възрастта си.

Previous articleМитничар номер едно в Свиленград махнат (обновена)
Next articleПореден сблъсък на пътния възел за гръцко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...