Малек Хусеин: Очаква ни още една бежанска вълна

0

Активен съм в процесите, които се случват в Сирия. Аз съм от първите, които алармираха, че това, което се случва там не е опит за демократизация. Това са много скрити международни интереси, нека не ги наричам „газова война”. Очаквам още една бежанска вълна в България. Държавата трябва да се подготви за нея.

Малек Хусеин е сириец по рождение и произход. Роден е в сирийското курортно селище Тартус. Вече трето десетилетие живее в България. Често си пътува до Сирия. Върна се от там преди 10 дни. Неговият коментар за случващото се и бежанците в България.

Наскоро си бяхте в Сирия. Какво видяхте там?

Видях ужаса от една, бих я нарекъл „световна война”, с участието на ислямисти, Ал Кайда, Пакистан… Бях в третия по големина град на Сирия. Чистят улиците от трупове, а буквално изплуват нови мъртви тела от канализацията… Видях истинска война. Война на светлината срещу мрака. Аз съм от първите, които алармираха, че това което се случва в Сирия, не е опит за демократизация на Сирия. Това са много скрити международни интереси. В прав текст можем да кажем, че това е една брънка от една верига. Няма да я наричам директно „газова война”, но бих я нарекъл по-скоро война на интереси. Започна я една отиващата си диктуваща в света сила. Америка прави опит да остане диктуваща. Цялата така наречена Арабската пролет тръгна от там, където режимите бяха проамерикански. Там става смяна на караула, така да се каже.

Как си обяснявате случващото се в последните седмици? Задържан алжирец заради намушкана млада жена, протест в Харманли срещу съществуващ бежански лагер, друг протест в Телиш, нови националистически движения, обвинения в расизъм, ксенофобия… Питам Ви на фона на темата за прословутата толерантност на българите.

Въпросът е доста обширен. На първо място, не може от един-два криминални случая да се правят изводи за всички бежанци. Сред тях има доста нормални хора, добри хора, бягащи от ужаса на смъртта. Като че ли в Свиленград вече привикнахме с присъствието на бежанците, защото центърът тук е построен от преди доста време, първоначалният страх вече е преодолян. За Харманли се оказа нещо ново и за това реакцията е такава. Може би се оказахме неподготвени да се приемат такъв брой бежанци, да се осигурят условия за тях. Но се намериха, разбира се, сили, които да се опитат да яхнат националистическата вълна и да извлекат дивидент.

Ако говорим конкретно за сирийците, за пръв път в историята си, те са бежанците. Обикновено те са приютявали. Пет-шест пъти сме отваряли границите си, за са приемаме различни националности, бягащи от различни войни. Приютили сме арменците по време на турския геноцид, кюрди, бежанци от Палестина през 1948 г., от Ливан, Кувейт, Ирак… Някои от тях дори са се установили там трайно. В България това не очаквам да се случи. Бежанците преминават от тук по-скоро транзит. Целта им е Запада. Все пак обаче трябва доста да се внимава кой преминава през българската граница и ще поеме към Европа. Всъщност скоро очаквам още една бежанска вълна.

Бихте ли уточнили?

В Сирия тече акция за прочистване на територията, изтласкване на т.нар. „демократи”, напишете го в кавички, до външните  граници, т.е от там, откъдето са дошли. Отстъпвайки, бягайки, те ще се установят в мирни райони, в които ще се водят сражения. Затова, още една такава вълна бежанци очаквам към България. Между бягащото от военните действия мирно население, ще се опитат да бягат и други националности, включително и терористи, представящи се за преследвани или пострадали. Българските служби няма да могат да се справят съвсем сами в установяването на истината за тях. Какъв е случаят с Аладин? Той не се казва така, стана ясно пред съда. Сирийското посолство и диаспора, пък и другите представителства, мисля че могат да окажат съдействие на българските власти. В масивите може да се намери информация какви са тези хора и дали нямат криминално минало, дали не са терористи.

Сега тук са командировани над 100 полицаи от цялата страна, които да охраняват границата…

Полицаите ще пазят границата, но трябва външно министерство да работи по-активно с турската страна. Как един емигрант може да прекоси цяла Турция? Това е важен въпрос.

В Турция се вземат много пари от ООН и арабските страни за тези бежанци. По 400 долара дава например Катар на турското правителство за имигрант.

В България, съобщава се, че има 10 хил. бежанци. Това прилича на началото на една нова демография на Балканите. Предишното българско правителство, това на ГЕРБ, можеше още в началото, още тогава да поиска помощ, да реагира, но не го направи. Защо? Сирийската „опозиция” има голяма роля.

Това всичко се превърна в търговия с човешката трагедия. Освен всичко останало, по 10-15 хил. евро са платили някои бежанци на каналджии.

Какво прави бившия американски посланик (бел.ред. Джеймс Пардю) в СУ, при протестиращите студенти? Американците не мога да простят на Орешарски руския проект „Южен поток” и няма да се дадат без бой. Това почва да прилича на Дюнер кебап с привкус на Макдоналдс.

Previous articleКакво е майчин език за ромите и може ли от него да стане скеч?
Next articleТехномаркет още търси управител

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...