Веселин Битлиев пребори 18 за кръста на Богоявление

0

19 души скочиха в студените води на р. Марица при Свиленград, за да хванат Богоявленския кръст. 20-годишният Веселин Шидеров Битлиев успя да надплува всички и пръв достигна до кръста, който, според поверието, ще му донесе през тази година здраве и благоденствие.

Здраве и късмет си пожелавам, сподели младежът, който тази година за пръв път скача в Марица на Йордановден. Дошъл покрай свои приятели, които също решили да се включат.

Много беше студена водата, но се издържа, обясни още Веско, който работи в шато „Катаржина”. Доста назад скочих, но успях да преплувам разстоянието бързо и да стигна до кръста. Все пак на реката съм израснал.

Десетки вярващи поискаха да целунат кръста от ръцете на Веско. Сред най-щастливите беше баща му, който от първа линия и с голямо вълнение проследи събитието. �

Викарият на старозагорския митрополит Галактион, Инокентий, благослови Веселин и стотиците вярващите, дошли на Йордановден на вековния каменен мост при Свиленград. Обикновено самият митрополит води службата в църквата в Свиленград и след това ритуала край реката. Тази година здравословни проблеми възпрепятстваха идването му.

Нека Бог ви благослови всички вас, дошли при река Марица. Да благослови и тези млади хора, дошли да се хвърлят водите й, каза Инокентий, преди да запрати кръста по течението.

Броят на смелчаците беше по-голям в сравнение с минали години, когато около десетина скачаха да се преборят за кръста. Все повече млади свиленградчани проявяват желание да се потопят в студените води за здраве.

Миналогодишният участник, който се пребори за кръста – колоездачът Дамян Костадинов отново се включи в ритуала. След това, за здраве, той и приятели се потопиха отново в река Марица.

От ритуалните пръскания с вода на Богоявление тръгват и обичаите, свързани с поливането и мокренето на всички именници, независимо от годишното време.
На Йордановден празнуват Дана, Божан, Йордан, Йорданка, Данчо, Боян, Богдан, Богдана, Богoлюб, Богoлюбa, Божанa.

Честито на именниците!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...