Наталия Цветанова от Монтана грабна деветата статуетка на „Жената – любима и майка”

0

Наталия Цветанова от гр. Монтана спечели националния поетичен конкурс „Жената – любима и майка”, който се провежда в Свиленград. Поетесата получи парична награда и статуетката на деветото издание на конкурса за автори любители. Призът връчи съпругата на кмета – г-жа Елена Манолова, по чиято идея се организира поетичното събитие.

Наталия беше отличена за стиховете си „хартиено” и „змийче”. Тя впечатли публиката и журито с богатството от метафори и поетични похвати. Въздействащите й поетични творби се отличават и с липсата на пунктуация и главни букви.

Започнах да пиша така преди две години. Така мисълта ми върви по-бързо, няма какво да я „спъва”, сподели Наталия Цветанова. Освен това няма ограничения пред читателя, който е свободен да открива сам смисъла и да навързва идеите според собственото си разбиране, каза Цветанова, която е директор на детска градина, но предпочита да се представя като детски учител.

Когато маха „точките” идват и наградите от различни поетични конкурси. Освен с поезия, Наталия разпуска и с фолклорни танци в самодеен танцов състав „Мерак”.

Две втори награди бяха присъдени от журито с председател Христо Ганов и членове Ивайло Балабанов и Атанас Звездинов. Отличени бяха Елена Диварова от Пловдив и Милка Пиналска с. Градина, Пловдивско. Трета награда отиде при Валентина Йосифова от гр. Варна. Журито присъди и три поощрителни награди във възрастовата група над 18 години – на Пенка Стоянова от Козлодуй, Цветана Качерилска от Троян и Емилия Николова от Пловдив.

В първа възрастова група, от 12 до 18 години, не бяха присъдени първа и втора награда. Третото място спечели Деляна Генова, на 17 години, от Стражица, от Литературен клуб Пегас(чета). Две поощрителни награди бяха връчени на Рени Хинева и Александър Петров от Добрич.

За поредна година Дамски Лайънс клуб „Свилена” Свиленград връчи награда на местен поетичен талант. Тази година отличието получи Лилян Лилянов, на 15 години, от ПГССИ „Христо Ботев” за стихотворението „С любов на мама”. Награда за принос в утвърждаването на конкурса получи и неговата учителка г-жа Велина Кабадаиева.

Рекорден брой участници имаше тази година поетичният конкурс, организиран от Община Свиленград, Съюза на българските писатели и НЧ „Просвета 1870”. Точно 100 автори от цялата страна с 211 произведения премериха поетични шпаги. До 18 години участниците бяха 68, а във втора възрастова група се съревноваваха 32-ма поети.

За пореден път поетичното събитие събра любители на поезията в шато „Катаржина Естейт” за официалната церемония по награждаването.

Previous articleЕнергийният регулатор се самосезира за бедствието в Свиленград
Next articleКрадат колело и техника. Вело крадецът хванат

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...