„За едно дете повече” спечели големия приз на платформа АГОРА

0

Благородната кауза беше обявена за номер едно за 2013 г.

Читалището в Свиленград стана носител на голямата награда в конкурса на платформа „Агора” за граждански инициативи, проведени през миналата година, в полза на обществото. Призът дойде за инициативата „За едно дете повече – Мисията възможна!”, която се организира вече 7 поредни години от културното средище, духов оркестър „Костадин Манов” и Фондация „Искам бебе”. Кампанията набира средства в помощ на семейства с репродуктивни проблеми с ежегоден благотворителен концерт. Средствата са предназначени за процедури и изследвания, които не се покриват от фонд „ин витро”.

НЧ „Просвета 1870” първо беше номирано за участие в голямата надпревара, след като спечели приза в категорията „Солидарност и хуманност”. В тази категория, както и в категориите „Общност в развитие”, „Изкуство и култура”, „Най-продуктивно партньорство” и „Перспективи за израстване”, за гласа на десетчленното жури се надпреварваха 51 участници от цялата страна.

Голямото отличие – статуетката на конкурса и чек от 500 лв. бяха връчени в петък на секретарят на читалището Ваня Стефанова на официална церемония в столицата, в която претендентите трябваше да представят по атрактивен начин своите инициативи, а след тайно гласуване беше обявен и победителят.

Това е признание за значимостта на тази социална инициатива, каза секретарят на читалището Ваня Стефанова. Тя е трайна, традиционна и се превръща не само в ежегоден концерт, а и в мисия за подкрепа.

Инициативата среща все по-сериозна подкрепа от свиленградчани, а миналата година от благотворителния концерт на свиленградския Биг Бенд бяха събрани рекордните над 5 хил. лв. Вече над 15 са семействата с репродуктивни проблеми, които посещават информационните дни, а в срещите все повече се гради провокира доверието на семействата. Вече седем бебета са се появили на бял свят, откакто започна провеждането на инициативата. Още две се очаква да проплачат за пръв път през тази година.

Никъде в България няма такава инициатива, инициирана от читалище, уверила присъстващите и Радина Велчева, председател на фондация „Искам бебе”. А координаторът на фондацията за Свиленград Мария Иванова излязла на сцената със своята Надежда, която се появи на бял свят с подкрепата на инициативата „За едно дете повече” с думите: „Това е моята 8 години чакана и осъществена мечта”.

Предстои в НЧ „Просвета 1870” да решат какво да направят с чека от 500 лв. Очаква се средствата да се използват за създаването на читалищен фонд за подпомагане на семейства с репродуктивни проблеми.

Previous articleКрадат колело и техника. Вело крадецът хванат
Next articleГЕРБ обвини Лютви Местан в лъжа от декларация

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...