Тютюнджии плашат с палене на тютюн

0

Изчезвайте от тука. Ще ви съдя в Брюксел. Ще изгоря целия тютюн. С тези думи Живко Желев от свиленградското село Мустрак изгони тютюневи експерти и екипа на “Миссириан България” АД. 120 тона тютюн залежават в свиленградско, а въпреки подписаните договори никой не идва да го изкупи.

Чашата на търпението преля в събота, когото експерти най-после пристигнаха при Желев, едва след пусната по думите му жалба, но разгневеният от чакането земеделец, заобиколен от колеги, изгони „изнудвачите”. Клипчето със скандала се върти вече ден в социалната мрежа.

Няма и договори за тази година, което може да обезмисли усилията и инвестициите на десетки семейства, ипотекирали имоти или теглили кредити за новата кампания. Живко Желев добави, че пише писма до главния прокурор, ДАНС, Народното събрание, президента, до всички партии. В тях сигнализирал за изнудването, на което са подложени българските тютюнопроизводители.

След скандала беше разпространена и декларация от регионалната структура на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, в която заплашват с протест и палене на тютюн пред Народното събрание. До мярката ще се стигне след изтичането на 72-часов ултимативен срок, в който правителството да се намеси в отношенията с фирмите. Срокът изтича в понеделник.

Декларация на регионалната структура на „НАТ 2010“ област Хасково (Националната асоциация на тютюнопроизводителите)

Обръщаме се към областния управител на Хасково, към правителството на премиера Пламен Орешарски, към всички земеделски производители и цялата общественост.

Ние, тютюнджиите, сме твърдо за това да има ясен график за сключването на договорите за Кампания 2014 по отношение на тютюна, засетите площи и снабдяването със семена.

През съботния ден станахме свидетели на грубото погазване на договорните отношения с дружество от Шумен с гръцки собственик. Експертите-оценители не спазиха клаузите в договора, не успяха да определят какъв сорт е тютюна, който е около 50 тона, това е ориенталски тютюн от най-висока класа.

Вече 5 месеца сме принуждавани да продаваме стоката си на цени, които са под себестойност, така че да фалираме и да загубим заложените си имоти и земя. Настояваме държавата да се намеси и спре грабителството спрямо нас. Нашите семейства са опрени до стената, ние вече сме в тотална безизходица. Нито една партия или структура не прояви разбиране по отношение на тютюневия сектор, който е ключов за Пиринско, Родопите, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Разград, Силистра и други области на страната.

Ако до 72 часа не се вземат окончателни решения на проблемите ни, то ние всички над 300 земеделски производители от Хасковска област ще блокираме Народното събрание и ще запалим стоката си пред входа на депутатите. Нашият труд, нашите наети работници и семейства не заслужават да бъдат третирани като хора втора ръка. Оставени сме на ръба, притискани от банки, други финансови институции и структури, които търсят своето от нас, но ние не можем да потърсим своята правда.

Само три компании засега показват гъвкавост и плащат на точни цени тютюна ни. Другите две – „Михайлидис“ АД (Сандански) и „Миссириан България“ АД (Шумен) не спазиха клаузите по договорите с нас.

Двете гръцки дружества идват и ни принуждават да подписваме документация и да се съгласяваме с абсурдни условия.

Ние решихме следното:

  1. Стартираме подписка за отнемане лицензите на двете компании, която набира сила в цялата страна.
  2. Ако държавата не се намеси и не изпрати експерти, които заедно с въпросните 2 фирми не дадат точна цена на стока ни, ние ще блокираме пътища и ще запалим тютюна си пред Народното събрание.

3.Отправяме колективен иск по съдебен ред, с които целим да възтържествува правото.

Живко Желев, Хасковска област

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...