Тютюнджии плашат с палене на тютюн

0

Изчезвайте от тука. Ще ви съдя в Брюксел. Ще изгоря целия тютюн. С тези думи Живко Желев от свиленградското село Мустрак изгони тютюневи експерти и екипа на “Миссириан България” АД. 120 тона тютюн залежават в свиленградско, а въпреки подписаните договори никой не идва да го изкупи.

Чашата на търпението преля в събота, когото експерти най-после пристигнаха при Желев, едва след пусната по думите му жалба, но разгневеният от чакането земеделец, заобиколен от колеги, изгони „изнудвачите”. Клипчето със скандала се върти вече ден в социалната мрежа.

Няма и договори за тази година, което може да обезмисли усилията и инвестициите на десетки семейства, ипотекирали имоти или теглили кредити за новата кампания. Живко Желев добави, че пише писма до главния прокурор, ДАНС, Народното събрание, президента, до всички партии. В тях сигнализирал за изнудването, на което са подложени българските тютюнопроизводители.

След скандала беше разпространена и декларация от регионалната структура на Националната асоциация на тютюнопроизводителите, в която заплашват с протест и палене на тютюн пред Народното събрание. До мярката ще се стигне след изтичането на 72-часов ултимативен срок, в който правителството да се намеси в отношенията с фирмите. Срокът изтича в понеделник.

Декларация на регионалната структура на „НАТ 2010“ област Хасково (Националната асоциация на тютюнопроизводителите)

Обръщаме се към областния управител на Хасково, към правителството на премиера Пламен Орешарски, към всички земеделски производители и цялата общественост.

Ние, тютюнджиите, сме твърдо за това да има ясен график за сключването на договорите за Кампания 2014 по отношение на тютюна, засетите площи и снабдяването със семена.

През съботния ден станахме свидетели на грубото погазване на договорните отношения с дружество от Шумен с гръцки собственик. Експертите-оценители не спазиха клаузите в договора, не успяха да определят какъв сорт е тютюна, който е около 50 тона, това е ориенталски тютюн от най-висока класа.

Вече 5 месеца сме принуждавани да продаваме стоката си на цени, които са под себестойност, така че да фалираме и да загубим заложените си имоти и земя. Настояваме държавата да се намеси и спре грабителството спрямо нас. Нашите семейства са опрени до стената, ние вече сме в тотална безизходица. Нито една партия или структура не прояви разбиране по отношение на тютюневия сектор, който е ключов за Пиринско, Родопите, Хасково, Стара Загора, Кърджали, Разград, Силистра и други области на страната.

Ако до 72 часа не се вземат окончателни решения на проблемите ни, то ние всички над 300 земеделски производители от Хасковска област ще блокираме Народното събрание и ще запалим стоката си пред входа на депутатите. Нашият труд, нашите наети работници и семейства не заслужават да бъдат третирани като хора втора ръка. Оставени сме на ръба, притискани от банки, други финансови институции и структури, които търсят своето от нас, но ние не можем да потърсим своята правда.

Само три компании засега показват гъвкавост и плащат на точни цени тютюна ни. Другите две – „Михайлидис“ АД (Сандански) и „Миссириан България“ АД (Шумен) не спазиха клаузите по договорите с нас.

Двете гръцки дружества идват и ни принуждават да подписваме документация и да се съгласяваме с абсурдни условия.

Ние решихме следното:

  1. Стартираме подписка за отнемане лицензите на двете компании, която набира сила в цялата страна.
  2. Ако държавата не се намеси и не изпрати експерти, които заедно с въпросните 2 фирми не дадат точна цена на стока ни, ние ще блокираме пътища и ще запалим тютюна си пред Народното събрание.

3.Отправяме колективен иск по съдебен ред, с които целим да възтържествува правото.

Живко Желев, Хасковска област

Previous articleКола изгоря снощи в Свиленград
Next articleДо 30 юни пункт Капитан Андреево – готов

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...