Със супер скенер се сдоби болницата в Свиленград

0

Със събитието официално приключва изпълнението на проект за обновяване на болницата

Със супермодерен скенер за образна диагностика и дигитален рентгенов апарат се сдоби днес Свиленградската многопрофилна билница за активно лечение. С това здравното заведение е окомплектовано напълно с нова апаратура и вече може да съперничи не само на университетските, но и на западни болници.

Най-модерният скенер в областта е с марката „Филипс” и предлага 16-слайдово изображение, безценно за ранна диагностика на сериозен брой заболявания. Той дава възможност за скъсено време за изследване и по-малко лъчево натоварване за пациента, както и за прецизна диагностика на заболявания на всички органи и системи, ангиография, костна плътност и др. Последното е единствената профилактика срещу социално значимото заболяване остеопороза.

За да се усвоят напълно новите възможности на апарата, представителят на Филипс – австриецът Алфред Рамуш, провежда обучение на местните лекари. Чужденецът бе консултант по монтажа и калибрирането на новата техника. За отделението по образна диагностика е доставен и дигитален рентгенов апарат с марка „Опера”, който дава възможност за голям обем изследвания и по-малко лъчево натоварване.

Общата стойност на двата апарата е около два милиона и половина лева, като по-голямата част от средствата са по Оперативна програма „Регионално развитие“, по която беше обновена болничната апаратура.

Общо за реконструкцията и обновяването на МБАЛ – Свиленград по проект на тази програма е закупено медицинско оборудване на стойност близо четири милиона и половина. Доставените апарати са общо 39 на брой.

За Клинична лаборатория са доставени автоматичен имунохимичен анализатор, автоматичен хематологичен анализатор и автоматичен коагулометър.

За Вътрешно отделение – видеоендоскопска система „Олимпос” за прецизна диагностика на заболявания на горния и долния храносмилателен тракт, както и дефибрилатори и електрокардиографи.

За Отделението по анестезия и интензивно лечение са доставени: анестезиологични апарати, респиратори.

По проекта също така са доставени: парно вакуумен стерилизатор, 4 хемодиализни апарата и автоматизирана система за идентификация на микроорганизми и определяне на антибиотичната им чувствителност в микробиологична лаборатория.

След извършен основен ремонт през месец октомври 2013 г. в рамките на проекта бе открито и заработи ново Отделение за рехабилитация и физиотерапия с апаратура, отговаряща на всички европейски стандарти за този вид дейност. Тя се намира, както е известно в сградата на поликлиниката.

Водосвет отслужи архиерейският наместник отец Константин. Лентата на обновения обект прерязаха управителят на МБАЛ –Свиленград” ЕООД д-р Димитър Ермов и кметът на община Свиленград инж. Георги Манолов

Previous articleРемонтират стария път за Левка
Next articleВода в коли на „Волгоград”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...