Със супер скенер се сдоби болницата в Свиленград

0

Със събитието официално приключва изпълнението на проект за обновяване на болницата

Със супермодерен скенер за образна диагностика и дигитален рентгенов апарат се сдоби днес Свиленградската многопрофилна билница за активно лечение. С това здравното заведение е окомплектовано напълно с нова апаратура и вече може да съперничи не само на университетските, но и на западни болници.

Най-модерният скенер в областта е с марката „Филипс” и предлага 16-слайдово изображение, безценно за ранна диагностика на сериозен брой заболявания. Той дава възможност за скъсено време за изследване и по-малко лъчево натоварване за пациента, както и за прецизна диагностика на заболявания на всички органи и системи, ангиография, костна плътност и др. Последното е единствената профилактика срещу социално значимото заболяване остеопороза.

За да се усвоят напълно новите възможности на апарата, представителят на Филипс – австриецът Алфред Рамуш, провежда обучение на местните лекари. Чужденецът бе консултант по монтажа и калибрирането на новата техника. За отделението по образна диагностика е доставен и дигитален рентгенов апарат с марка „Опера”, който дава възможност за голям обем изследвания и по-малко лъчево натоварване.

Общата стойност на двата апарата е около два милиона и половина лева, като по-голямата част от средствата са по Оперативна програма „Регионално развитие“, по която беше обновена болничната апаратура.

Общо за реконструкцията и обновяването на МБАЛ – Свиленград по проект на тази програма е закупено медицинско оборудване на стойност близо четири милиона и половина. Доставените апарати са общо 39 на брой.

За Клинична лаборатория са доставени автоматичен имунохимичен анализатор, автоматичен хематологичен анализатор и автоматичен коагулометър.

За Вътрешно отделение – видеоендоскопска система „Олимпос” за прецизна диагностика на заболявания на горния и долния храносмилателен тракт, както и дефибрилатори и електрокардиографи.

За Отделението по анестезия и интензивно лечение са доставени: анестезиологични апарати, респиратори.

По проекта също така са доставени: парно вакуумен стерилизатор, 4 хемодиализни апарата и автоматизирана система за идентификация на микроорганизми и определяне на антибиотичната им чувствителност в микробиологична лаборатория.

След извършен основен ремонт през месец октомври 2013 г. в рамките на проекта бе открито и заработи ново Отделение за рехабилитация и физиотерапия с апаратура, отговаряща на всички европейски стандарти за този вид дейност. Тя се намира, както е известно в сградата на поликлиниката.

Водосвет отслужи архиерейският наместник отец Константин. Лентата на обновения обект прерязаха управителят на МБАЛ –Свиленград” ЕООД д-р Димитър Ермов и кметът на община Свиленград инж. Георги Манолов

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...