Изложба на носии от Свиленград и региона в музея

0

„Дрехите на баба и дядо” ще останат открити за посетители до края на месеца

Интересна изложба на носии беше открита в общинския музей в Свиленград. Традиционните облекла са от Свиленград и региона и показват разнообразие от модели и шевици. Изложени са още и предмети от бита.

Голям кът от експозицията е отделен на село Момково. Показана е мъжка носия, с която в началото на 20 век мъжете са отивали на мегдана. С характерен за този край гайтан са украсени потурите при глезена. Не без чувство за хумор е изложена и типичната жълта момковска кърпа, вързана по типичния начин. С нея момковци са отивали да работят на нивата.

Разнообразието е по-голямо при женските облекла от близкото село. За младите жени са характерни по-пъстрите цветове и шевици на престилките и сукманите, обясни директорът на музея Елена Митева.

Носии от Варник са дарили на музея местни дарители. Те носят характерната жълта бродерия около пазвата. От Сакарския край е и детски костюм с жълта бродерия от с. Студена. Одеждата е на повече от 100 години. Характерна багра са имали и преселниците от Муратли, Източна Тракия. Освен женският пояс, типична и различна е украсената с характерни цветни конци вълнена престилка.

Дарение на музея е и носия от Садово, приближаваща се повече до градската мода. Престилката е закачена до носията, за да се види широката кройка на полата. Дарена е от свиленградска снаха от този край.

Изключителен интерес за присъстващите представляваше типична левченска носия, която също има по-градско излъчване. Одеждата от с. Левка привлече вниманието не само заради модела на полата и ризата, но и заради цветовете и коприненият плат. Носията е била предназначена за обличане в празнични дни, но също е от началото на 20 век, уточни Митева. Типични за нея са широките плисета в предната част на полата. А на гладенето се е обръщало доста внимание, за да се запази кройката.

Музеят разполага и с други носии от други села на района, които обаче на този етап не са изложени в експозицията. Веднага се вижда обаче богатото разнообразие от облекла, шевици, бродерии и материи, които са се носили в различните села от нашия край.

Едни от тях носят характера на Сакар, съвсем различни са тези от Левка, различни са и костюмите на селата по източните склонове на Родопите – Мезек и Сива река, както и на дошлите по тези земи бежанци, обясни още Елена Митева. От тук е минавал пътя Виена – Цариград, пътят на коприната, което също изиграва своята роля върху модата и дрехите в нашия край. Опитваме се да съберем експонати и облекла от градския ни живот, който пък е бил съвсем различен.

За да съхраним и покажем това разнообразие, нека се поразровим из миналото, призова още директорът на ОИМ. И ако откриете в дома си съхранени дрехи от градския или селския стил, предайте ги в на музея, прикани още Елена Митева.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...