Повече пари за тютюна договориха от Асоциацията им след протестите

0

Фермери и зеленчукопроизводители също искат защита от прекупвачите

Повече средства от националния бюджет отиват при малките стопанства на тютюнджиите, отглеждали ориенталски сортове тютюн. Това стана ясно след Консултативния съвет по тютюна, който се проведе в сградата на МЗХ. „Постигнахме най-справедливото и балансирано разпределение на средствата за българските тютюнопроизводители.“ Това заяви зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов. Цветан Филев, председател на НАТ 2010 (Националната асоциация на тютюнопроизводителите) и ясно подчерта, че всички присъствали на събранието са представили своите доводи и след ползотворен разговор и обсъждане се е стигнало до приемането на споразумение за разпределение на средствата, което да бъде максимално справедливо.

Филев обясни, че до края на месец април парите ще бъдат по сметките на производителите. Той също така допълни, че и 300 милиона лева да бъдат заделени за тютюнджиите, то ще има малка група от стопани, които ще бъдат недоволни. Търсим най-доброто решение на база площи, добив, експлоатационни разходи и брой производители, заяви Филев.

33 283 заявители се очаква да получат по 3 лева за килограм произведен тютюн от сортова група БАСМИ. Това са фермери имащи до 2 тона тютюн. Над този количествен параметър 1 380 ще вземат по 2,04 лева на килограм за ориенталския сорт тютюн.
1359 заявители, произвели БЪРЛЕЙ, ще поучат по сметките си 1,15 лева на килограм продукция. 70 стопани ще вземат по 0,93 лева за сорт ВИРЖИНИЯ, а други 6 592 техни колеги, добили КАБАКУЛАК, ще бъдат стимулирани с 1,5 лева за 1 мярка произведен тютюн от Реколта 2013. Така 42 694 тютюнопроизводители ще бъдат стимулирани в началото на кампанията по отглеждането на тютюна от държавата при изготвената таблица.

Преди съвета над 50 представители на НАТ 2010 се събраха на предварителна среща, където се постигна пълен синхрон за желаните от тях условия по споразумението с държавата. Те на два пъти гласуваха за това. Първият път при предварителното искане, а вторият път в сградата на МЗХ, където се постигна справедливото разпределение на тези над 100 милиона лева между различните сортове тютюн.

Зам.-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов допълни, че от догодина ще се работи отново ползотворно с НАТ 2010, а сумата за стопаните ще бъде вдигната с 20 милиона лева. За нас това не е един сектор от аграрния бранш, това е вид социална политика към една огромна част от земеделските производители, които в Югозападна и Югоизточна България са заложили на тютюна, за да изгледат семействата и роднините си, каза Абазов.

Междувременно стана ясно, че има огромен брой лозари, зеленчукопроизводители и животновъди, които искат с членуване да разгърнат мащаба на НАТ 2010, за да бъдат защитени при реализиране и договаряне на своята продукция.

Обаждат се хора от оранжериите с домати, овцевъди, лозари и такива отглеждащи дини, всички искат да се влеят към нас, за да получат баланс при дейността си и защита от прекупвачите, които през летните месеци ги притискат с ниски цени на стоката им.

НАТ 2010 си спечели реномето на структура по-силна от синдикат, всички ни искат за партньори, заяви пред медиите в МЗХ Живко Желев, координатор на НАТ 2010 за Югоизточна Хасковска област.

Той допълни, че дори има заявления за членство в асоциацията на тютюнджиите, които са вече на бюрото му.

Previous articleБолницата ни с приз от индустриалците и община Ивайловград
Next articleИзложба на носии от Свиленград и региона в музея

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...