Спорт и туризъм в едно

0

Ново звено ще има общинската администрация в Свиленград и то ще се занимава със стратегиите за развитие и управлението на спорта и туризма край границата. Решението беше взето вчера от общинските съветници, по предложение на местната власт.

Мотивите за създаването на „Спорт и туризъм” са реализираните в последната година–две проекти в двете сфери. Сред тях са Средновековен атракцион в с. Мезек и тракийската куполна гробница, Спортната зала, мини футболните игрища в кв. „Капитан Петко войвода” и ул. „Княз Борис I”. Стартираха и дейностите по обновяването на парк „Младежки”, където ежегодно се организира панаира.

С изпълнението на проектите, повече туристи са посетили Свиленград, сочат данните на администрацията, на база приходи от туристическите обекти в Мезек – средновековна крепост и тракийска гробница, които за първите пет месеца на тази година надхвърлят тези от цялата 2013-та. От 30 хил. лв. събрани от туристически данък миналата година, сега за първото полугодие има 20 хил.

Това изисква създаването на структурно звено, което да планира, координира и ръководи политиките в областта на спорта и туризма, пише в докладната. То ще разработва планове и стратегии, нови туристически продукти и пакети, ще предоставя екскурзоводски и аниматорски услуги, ще проучва за възможности за финансиране по европейските програми.

Очаква се с откриването на спортната зала, за която все още няма официално оповестена дата за прерязване на лентата, тук да се организират сериозен броя състезания, които да привличат интерес от страна на участници и гости на града. Те от своя страна се очаква да съчетаят спортните дейности с разглеждане на туристическите обекти, ресторанти, заведения, настаняване и др.

По време на обсъжданията в комисиите, преди внасянето на сесия, стана ясно, че звеното на първо време няма да коства сериозен финансов ресурс. 10 от щатните бройки в администрацията ще бъдат прехвърлени в новата дейност, заедно с бюджетите им до края на годината. В него ще влязат и субсидиите на спортните клубове, които възлизат общо на 106 хил. 073 лв. Така на „Спорт и туризъм” ще бъдат прехвърлени 186 хил. 348 лв., с които то ще разполага до края на годината. 10 хил. лв. от резерва на общината ще бъдат пренасочени за поддръжка на спортната зала.

Previous articleСвиленград праща екипировка и дезинфектанти за наводнено Аспарухово
Next articleВместо Еленков проф. Каснакова става депутат

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...