Забраниха нощната паша заради „син език”

0

Мерки срещу болестта „син език” по преживните животни бяха въведени и в община Свиленград. Първично възникнало огнище на заболяването има в с. Мандрица, Ивайловградско. Предпазните зони са в радиус от 100 км, а се наблюдават зони в радуис от 150.

От няколко дни ветеринарите от Свиленград обикалят по града и селата, за да заострят вниманието на гледачите на животни срещу заболяването „син език”. То се предава от специален вид дребен комар, а по-податливи са младите овце и кози.

Болестта не е толкова опасна, успокои ветеринарният д-р Трифон Трифонов. Зараза има само при пряк контакт между комара и животното. Смъртността не е голяма и е главно вследствие на настъпили усложнения. За хората няма никаква опасност.

Въпреки че не е чак толкова опасно, трябва да се следи заболяването, каза още Трифонов. Пробите се вземат от всички населени места и се изпращат в лабораторията в София. И тъй като болестта се предава от комари, затова и се забранява пашата на всички възпримчиви животни в часовете на активният им летеж – от 19 до 8 ч.

За последно болестта е била регистрирана в нашия район през 1999 г. Тогава болни от „син език” три-четири животни са открити на няколко места в общината ни – в града, Сива река и Райкова могила.

Болестта „син език“ се наблюдава в години на висока влажност и по поречието на водни басейни. За нея предупредиха и взеха мерки от областната епизоотична комисия, чийто председател е областният управител Кадир Исов.�

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...