Забраниха нощната паша заради „син език”

0

Мерки срещу болестта „син език” по преживните животни бяха въведени и в община Свиленград. Първично възникнало огнище на заболяването има в с. Мандрица, Ивайловградско. Предпазните зони са в радиус от 100 км, а се наблюдават зони в радуис от 150.

От няколко дни ветеринарите от Свиленград обикалят по града и селата, за да заострят вниманието на гледачите на животни срещу заболяването „син език”. То се предава от специален вид дребен комар, а по-податливи са младите овце и кози.

Болестта не е толкова опасна, успокои ветеринарният д-р Трифон Трифонов. Зараза има само при пряк контакт между комара и животното. Смъртността не е голяма и е главно вследствие на настъпили усложнения. За хората няма никаква опасност.

Въпреки че не е чак толкова опасно, трябва да се следи заболяването, каза още Трифонов. Пробите се вземат от всички населени места и се изпращат в лабораторията в София. И тъй като болестта се предава от комари, затова и се забранява пашата на всички възпримчиви животни в часовете на активният им летеж – от 19 до 8 ч.

За последно болестта е била регистрирана в нашия район през 1999 г. Тогава болни от „син език” три-четири животни са открити на няколко места в общината ни – в града, Сива река и Райкова могила.

Болестта „син език“ се наблюдава в години на висока влажност и по поречието на водни басейни. За нея предупредиха и взеха мерки от областната епизоотична комисия, чийто председател е областният управител Кадир Исов.�

Previous articleСпасяват деца от дим от баня
Next article2 години и 4 месеца условно за прегазването на Христо от Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...