Адреси и в Свиленград претърсени заради акцията на Лесово

0

Три до четири адреса в Свиленград са били претърсени във връзка с операцията на ДАНС, която се проведе на ГКПП Лесово, разбра svilengrad24.info. Информацията беше потвърдена от два независими източника. В претърсените жилища не е открито нищо уличаващо.

Над 100 квартири и офиси в Бургас, Елхово, Ямбол и Свиленград са били претарашени от униформените, съобщи и в-к Стандарт, позовавайки се на информация от прокуратурата. Обиските са във връзка с мащабния арест на 32-ма държавни служители от две митнически смени на ГКПП Лесово.

Близо 10 свиленградчани работят в момента на пунктовете Лесово и Малко Търново. Сред служителите на „Лесово” е и братът на екс зам.-шефа на Свиленград Георги Костадинов.

Както е известно, операцията на граничния пункт бе проведена на 1 и 2 ноември. Спецакцията продължи близо денонощие и затвори за движение българо-турската граница. Извършени бяха претърсвания, проведени бяха разпити и разпознавания, бяха иззети пари в левове и различна чужда валута.

Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу седмина участници в организирана престъпна група от длъжностни лица – служители на Митнически пункт „Лесово“, създадена с цел събиране на подкупи.

Твърди се, че ръководител на групата е Димитър Колев – началник на МП „Лесово“. С обвинения за участие са още двама началници на смени – Георги Банев и Чавдар Дюлгеров, както и двама заместници – Димитър Шопов и Илия Илиев.

Единият от инспекторите, получили обвинение е свиленградчанинът Юрий Кузнецов, който от известно време не живее в Свиленград. Обвинена е и една жена – инспектор Йоланта Канчелян-Бозукова.

На нея и Илия Илиев е наложена мярка „Парична гаранция“. За останалите на 5 ноември в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

Подобни операции имаше преди време на ГКПП Капитан Андреево. Операция „Граница” през 2010 година, която се проведе и на Лесово. И също така зрелищната операция Митница през 2012 година. Заседание след повдигнатите обвинения по първата ще има в Хасковския окръжен съд в четвъртък.

От Митница Свиленград уточниха, че към момента няма командировани митнически инспектори от Капитан Андреево на оголения откъм служители пункт Лесово.

Previous articleКамерата на КАТ „хваща” на фокус и на тъмно
Next articleОтложиха защитата на Караиванов за 17-ти

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...