Трус на гръцкото заради масови уволнения на гранични полицаи

0

8 гранични полицаи на ГКПП Капитан Петко войвода са получили днес заповедите си за уволнение. Това е почти целият оперативен състав на пункта на българо-гръцката граница при Свиленград. Само четиримата отговорници на смени остават на служба, но те са получили наказанията си преди това. Подобна като тяхната е ситуацията с още един граничен полицай, който ще остане на работа, макар и наказан.

Скандалът започна преди два месеца, когато девет гранични полицаи бяха предложени за дисциплинарно уволнение, а други шест – за по-леко наказание, заради сигнал на ДАНС, че на българо-гръцкия пункт край Свиленград необезпокоявано минава турски трафикант на хора. При предизвиканата проверка в колата на турчина било намерено укрито сирийче на 14 години. Информирани твърдят още, че на записи от охранителните камери се виждало как турчинът подавал бяла кутия на дежурния полицай. Връщането на камерите назад показало, че туският гражданин често пресича границата при пункта, влизащ в Регионалната дирекция на гранична полиция Смолян, което навело разследващите към подозрението за схема и корупционна практика.

От пресцентъра на МВР потвърдиха още през януари, че е образувана дисциплинарна проверка по случая, без да съобщават подробности, както и колко точно полицаи са обект на проверката.

Още при завихрянето на скандала, държавните служители заявиха, че ще предизвикат нова проверка от страна на инспектората към МВР, пишейки възражение до министерството, начело на което тогава беше Веселин Вучков. Обидени от случващото се, те заплашиха с искане за прехвърляне към другата гранична служба с месторабота Свиленград – РДГП Елхово, към която се води ГКПП Капитан Андреево. Те бяха категорични, че на записите не се вижда нищо, а случващото се се дължи на болните амбиции на един от ръководителите в Смолян. Втора проверка обаче не се случи. Наши източници твърдят, че отговора на министерството е всъщност писмо, в което на практика се излага как не трябва да се води дисциплинарно производство.

След месец безтегловност, заповедите за уволнение вече са връчени. Днес осем униформени на пункта е трябвало да предадат личното си оръжие и служебните си карти. Всички до един са подписали заповедите за уволнение със забележката, че не са съгласни с тях. Очаква се всички до един да ги обжалват в съда.

След отстраняването им от работа, на тяхно място се очаква да застанат командировани гранични полицаи от други места

Previous articleБилла и Пени се оттеглят от България?
Next articleВръчиха Купа Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...