Билла и Пени се оттеглят от България?

0

Германската компания REWE, представена у нас с веригите й BILLA и PENNY, е в процес на продажба на обектите им в България. Процесът сериозно напредва, има конкретни подадени оферти и реален шанс до два месеца да има договорена сделка, съобщава вестник Капитал.

Компаниите, ангажирани с процедурата, и евентуални купувачи засега запазват мълчание. Преди време имаше първа процедура за продажба. Тогава офертата беше за пакета магазини в България и Румъния.

При сегашния опит бизнесът на REWE в България се продава отделно и в пакета влизат само обектите BILLA и PENNY тук – 91 магазина на първата марка, и 49 – на втората. По информация на изданието до крайния срок – 22 март, са подадени две индикативни оферти – от български купувачи.

Сделки от такив тип имат дълга процедура, коментираха тукашни адвокати. Не е ясно дали в крайна сметка тя ще има отражание на трудовия пазар в Свиленград, където веригата има и Пени и Билла, а в тях работят десетки хора. Билла отвори врати в Свиленград през 2008 година, а Пени година-две по-късно.

Въпреки опитите ни, не успяхме да се свържем с пиар отдела на Билла за повече подробности.

Финансови резултати на „Билла България“ или „Пени маркет България“ за 2014 г. все още няма. По данни на „Капитал“ за 2013 г. първата верига има 497.3 млн. лв. приходи и 11.54 млн. лв. загуба, а втората – 195 млн. лв. приходи и 24.19 млн. лв. загуба.

Според източници от сектора за последната година ситуацията не е особено променена, като се изключи това, че „Билла“ излиза на печалба, докато „по-малката“ компания остава на червено. Оборотът на „Билла“ е около 500 млн. лв., а този на „Пени“ – малко под 200 млн. лв.

По информация от пазара очакваната цена за подобна сделка се очертава около 360 млн. лева.

От гледна точка на REWE с неговите над 50 млрд. евро оборот напускането на пазар с общ обем малко над 10 млрд. лв. не е нито драматично, нито изненадващо решение. В България доходите са ниски, перспективите са неясни, а признаците на стабилизация – несигурни. В същото време е налице висока конкуренцията, посочва вестникът.
По данни на „Капитал“ BILLA е трета по приходи за 2013 г. след Kaufland и Metro, а PENNY – седма.

 

Previous articleЛили Иванова пристига в Свиленград на 13 май
Next articleТрус на гръцкото заради масови уволнения на гранични полицаи

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...