Близо 2400 деца от Хасковско са заминали за чужбина със семействата си

0

2365 деца от Хасковско са заминали за чужбина със своите семейства през 2022 г. Данните са от проверка на Регионалното управление на образователния инспекторат. Проверката е във връзка с механизма за съвместна работа на институциите по обхващане и включване в образователната система на деца и ученици от училище и детската градина. Те са представени от началника на РУО-Хасково Веселина Павлитова на среща с областния управител на областта – Минко Ангелов.

За да се предотврати преждевременното отпадане на деца от училището и детските градини са направени 1556 обхода за издирване на деца от 5 до 7-годишна възраст. Те са извършени от януари до април тази година. От извършените от екипите проверки е установено, че 17 деца са записани в детски градини, 940 от децата са заминали за чужбина със своите семейства, а за 344 няма намерена достоверна информация за тяхното местонахождение към деня на проверката. Също така 3 деца са били преместени в друга област, 5 подлежащи не са записани на детска градина или ПГ към училище поради здравословни или семейни причини, а 302 не са открити на посочения адрес.

За същия период са извършени 1789 обхода за издирване на деца на възраст между 8 и 16 години. От извършените проверки от екипите за обхват е установено, че 1425 от тези деца са заминали в чужбина със своите семейства, за 129 няма намерена достоверна информация за тяхното местонахождение към момента на проверката, а 186 деца не са открити на посочения адрес.

В периода от юли до август тази година е установено, че 286 ученици от областта не са били записани след първо, второ и трето класиране. Директорите на училищата и педагогическите специалисти от екипите за обхват предприели действия за установяване на причините за незаписването на учениците. След това 259 ученици са записани и продължават обучението си в VIII клас. От извършените проверки станало ясно, че 27 ученици са заминали за чужбина и поради тази причина не са участвали в етапите на класиране.

Previous articleНАТУРА 2000 в защита на животните
Next articleБиоразнообразието и човекът като част от него

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...