Продължават дейностите по изпълнението на проекта „Хабитат Сакар“

0

На 14.10.2022 г. от 14.00 ч. в конферентната зала на хотел „Свилена“ в гр. Свиленград, пл. „5-ти октомври“ № 1 се проведе пресконференция за запознаване на обществеността чрез медиите за текущото изпълнение на проект „Хабитат Сакар“.

Представени бяха дейностите, реализирани до момента. Те са свързани с провеждане на наблюдения и опазване на целевите видове прилепи, земноводни и влечуги и техните местообитания. По проекта са маркирани и проследени 75 прилепа, подобрено е състоянието на 5 чешми, модифицирани са 15 бункера.

В презентацията бяха посочени и проведените лекции – работилници с ученици от свиленградските училища СУ „Д-р Петър Берон”, ПГССИ „Христо Ботев”, Първо ОУ „Иван Вазов”, ОУ „Любен Каравелов”, ОУ „Христо Ботев” с. Левка. В тях се включиха над 700 деца, при зададени по проекта 400, а проведените работилници са 5 /при зададени 3/. Проведени са три летни еднодневни лагера на територията на средновековната крепост в с. Мезек. След прехода по екопътеката до крепостта еколози изнесоха беседи за биоразнообразието в региона, заплахите за целевите видове и мерките за тяхното опазване. Аниматори организираха забавни игри и състезания. Изготвени са помагала за часовете на класа и общ наръчник за опазване на видовете с автор гл. ас. д-р Атанас Грозданов от СУ „Климент Охридски”.

На ученици от свиленградските училища бяха раздадени 1100 таблета с мобилно приложение, разработено специално за проекта. То съдържа богат илюстративен материал – снимки, видеоклипове, карти, тестове и др. В хода на проекта приложението ще бъде актуализирано, за да информира за напредъка на дейностите, които се провеждат на територията на община Свиленград. Таблетите ще помагат на учениците за по-лесен и бърз достъп до информация и по другите предмети от учебната програма.

Пресконференцията се проведе в рамките на дейност „Работа със заинтересовани страни“  в изпълнение на проект „Хабитат Сакар“ с бенефициент Сдружение „Асоциация наука за природата“ в партньорство с Община Свиленград. Проектът е финансиран от Оперативна програма „Околна среда“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по процедура „Подобряване на природозащитното състояние на видове в мрежата Натура 2000 чрез подхода ВОМР в територията на МИГ Свиленград Ареал-2“. Общата продължителност на проекта е 38 месеца, с период на изпълнение: 06.10.2020 – 31.12.2023.

Безвъзмездната финансова помощ е в размер на 4 572 665,75 лв., от които 85% (3 886 765,89 лв.) европейско и 15% (685 899,86 лв.) национално съфинансиране. Организатор на събитието е „Клевър солушънс“ ЕООД.

Previous articleС изложба от рок концерт приключи проектът „Младежка музикална среща“
Next articleНа Капитан Андреево: Откриха недекларирани 1 084 155 лева

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...