Постепенно се нормализира ситуацията на Капитан Андреево

0

Постепенно се нормализира ситуацията на българо-турската граница при Граничен контролно-пропускателен пункт „Капитан Андреево“. Постоянно се поддържа комуникация с турските гранични власти, за да има поетапно подаване на тирове и да се избягва струпване на превозни средства. Информация постоянно се подава и от българска страна. Предварителното изготвяне на документите също ще става по-бързо, коментира областният управител на Хасково Катя Панева, която днес бе ГКПП „Капитан Андреево“ и в предходните 10 дни пряко проследи ситуацията на граничния пункт.

Нещата стават бавно, но вече се задвижват. След броени дни ще се увеличи бройката на тировете, които се обработват, за да влезе всичко в ритъм. Първоначалното забавяне е преодоляно, допълни Панева.

В рамките на 24 часа в неделя са обработени 701 тира, като Българската агенция по храните (БАБХ) средно на час обработва до 20 тира. В рамките на десетина дни от такси от товаро-разтоварна дейност над 700 хил. лева са влезнали в държавния бюджет. Предстои да заработят и фирми, предлагащи спедиторски услуги, които са сключили договори с турски превозвачи. Те трябва да бъдат регистрирани и в системата Traces, която проследява вноса и износа. Ангажиментът им е предварително да подготвят документацията за съответните камиони и стоката им. Така ще се улесни работата на БАБХ, която ще върши основната си работа – да взема проби. Към момента има известно забавяне, тъй като пробите се карат до София, но скоро резултатите ще излизат в рамките на час, тъй като ще се правят на място.

Съдействие се оказва от всички държавни служби в област Хасково. Осигурено е и помещение на самата митница, където ще се позиционира самата лаборатория. Подсилени са и смените, за да се помага допълнително на БАБХ за регулацията на тировете, допълни областният управител на Хасково.

Previous articleЗа кои животни се грижи природозащитният проект „Хабитат Сакар“
Next articleМодерни технологии въвежда проектът „Хабитат Сакар“ за проучвания на целеви животински видове

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...