Запознават свиленградчани със защитени местообитания в региона

0

Детски работилници, мобилно приложение и фестивал предвижда проектът „Хабитат Сакар”

С мащабна и достъпна информационна кампания ученици и граждани в община Свиленград ще бъдат запознати със защитени местообитания в региона. В нея са предвидени поредица от детски работилници, излети сред природата и изработването на мобилно приложение. Приложението ще бъде инсталирано на 1100 таблета, които ще бъдат подарени на ученици от община Свиленград. То ще бъде достъпно и в Гугъл. Очаква се мерките да ангажират децата по завладяващ начин с опазването на природата в региона.

Работата с подрастващите е само част от дейностите по проект „Хабитат Сакар” на Сдружение „Асоциация Наука за природата”. Партньор по него е Община Свиленград. Природозащитният проект е насочен към подобряване на природозащитното
състояние на южна блатна костенурка, червенокоремна бумка, подковонос на Мехели, южен подковонос, средиземноморски подковонос, остроух нощник, пещерен дългокрил, дългопръст нощник, голям нощник, широкоух прилеп, дългоух нощник и техните местообитания в защитените зони: Родопи – Източни, Сакар, ждрелото на река Тунджа и река Марица. Предвижда се още провеждане на наблюдения на целевите видове прилепи, земноводни и влечуги и техните местообитания, предоставяне на изкуствени убежища на застрашените видове и изпълнение на противопожарни дейности.

Разяснителна кампания и обучения се организират с учители, общинска администрация, бизнес, ловци и риболовци, земеделски и горски стопани.

Проектът предвижда и провеждането на фестивал „Нощта на прилепите” с участието на музикални изпълнители, театрални състави, прожектиране на филми, фотоизложба и др.

Previous articleВино на „Катаржина” спечели световен конкурс
Next articleДвама в ареста за безакцизни цигари в кола и имот

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...