ВКС реши за обезщетението на починалата съдия Елена Тодорова

0

Върховният касационен съд реши да бъде присъдено пълното обезщетение на детето на загиналата при пътен инцидент съдия от Районния съд в Свиленград Елена Тодорова. ВКС да даде изрични разяснения за компенсацията заради дългогодишния труд на покойната в системата. Информацията е на правния сайт news.lex.bg.

Преди три години съдията загина при тежък пътен инцидент край Младиново. Преди нещастния случай тя е работила в съдебната система в продължение на 19 години, 9 месеца и 5 дни. Започва като съдия по вписванията в Ямбол и е такава в продължение на 4 години и 4 месеца. След това става съдия в Районен съд в Свиленград, председател на РС-Елхово, после и на РС- Свиленград, а от 2016 г. до смъртта си е съдия в Свиленград.

По закон (чл. 225 от Закона за съдебната власт) „при освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава длъжност има право на парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20“. А при смърт, то се изплаща на наследниците.

Районните съдилища в Свиленград и Харманли, както и Окръжният съд в Стара Загора определят обаче обезщетение от 15 брутни заплати. Мотивът е, че времето като съдия по вписванията не се зачита като магистратски стаж.

Казусът е поставен от семейството пред ВКС и върховните съдии решават, че на наследниците трябва да бъдат изплатени и четирите години, през които Елена Тодорова е била съдия по вписванията.

Previous articleФлашмоб в парка на рок група „Аурора”
Next articleПроверяват за спазване на противоепидемичните мерки

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...