ВКС реши за обезщетението на починалата съдия Елена Тодорова

0

Върховният касационен съд реши да бъде присъдено пълното обезщетение на детето на загиналата при пътен инцидент съдия от Районния съд в Свиленград Елена Тодорова. ВКС да даде изрични разяснения за компенсацията заради дългогодишния труд на покойната в системата. Информацията е на правния сайт news.lex.bg.

Преди три години съдията загина при тежък пътен инцидент край Младиново. Преди нещастния случай тя е работила в съдебната система в продължение на 19 години, 9 месеца и 5 дни. Започва като съдия по вписванията в Ямбол и е такава в продължение на 4 години и 4 месеца. След това става съдия в Районен съд в Свиленград, председател на РС-Елхово, после и на РС- Свиленград, а от 2016 г. до смъртта си е съдия в Свиленград.

По закон (чл. 225 от Закона за съдебната власт) „при освобождаване от длъжност съдия, прокурор или следовател с повече от 10 години стаж на такава длъжност има право на парично обезщетение в размер на толкова брутни месечни възнаграждения, колкото прослужени години има в органите на съдебната власт, но не повече от 20“. А при смърт, то се изплаща на наследниците.

Районните съдилища в Свиленград и Харманли, както и Окръжният съд в Стара Загора определят обаче обезщетение от 15 брутни заплати. Мотивът е, че времето като съдия по вписванията не се зачита като магистратски стаж.

Казусът е поставен от семейството пред ВКС и върховните съдии решават, че на наследниците трябва да бъдат изплатени и четирите години, през които Елена Тодорова е била съдия по вписванията.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...