Младежко състезание организираха от Спортен клуб „Гръм в рая”

0

Младежко състезание с името „Шампиони на Свиленград“ организираха от Спортен клуб „Гръм в рая-Свиленград“ по случай празника на града. То се проведе на различни места в града и включваше над 30 игри за издръжливост, ловкост, концентрация и обща култура. Повече за подготовката и самото провеждане на събитието говорим с Любомир Апостолов и Стойчо Атанасов, които доколкото разбираме са основните двигатели за реализирането на това интересно и различно младежко състезание.

Любо: Бих искал да направя само една малка поправка, свързана с вашия анонс – да, част от идеите са наши, но същинският двигател на такова нещо могат да бъдат само и единствено младежките ентусиазъм и желание за участие, за развитие и за научаване на нови неща. Идеята за състезанието дойде на една от волейболните ни тренировки и сега след успешното реализиране на състезанието, можем спокойно да кажем, че занапред ще продължим да работим в посока на разработване на различни и интересни младежки събития, в които да участват младите хора в Свиленград.

Стойчо: В състезанието имаше 30 различни игри, които подложиха на тест различни личностни качества като обща култура, физическа сила и издръжливост, ловкост, концентрация, умения за работа в екип и други. Подготовката на всички тези игри отне около 3 седмици и в тяхното подготвяне се включиха 20 младежи от СК „Гръм в рая-Свиленград“.

Въпрос: От организационна гледна точка кое беше най-трудно при подготовката и провеждането на състезанието и игрите?

Стойчо: Най-трудната част се оказа, че е да накараме младите хора да се престрашат и да дойдат да участват в състезанието и в игрите, които бяхме подготвили за тях. Това според нас се очертава като един много сериозен проблем, върху който ще трябва активно да се работи занапред.

Въпрос: Слушайки ви, не мога да не задам следния въпрос – как в рамките на няколко месеца стартирахте инициатива за създаване на волейболен клуб в Свиленград, а сега подготвихте състезание с 30 игри, в което включихте 20 от членовете на същия този клуб, които да подготвят и проведат всички тези игри?

Любо: Работата е там, че през годините сме имали възможността да пътуваме много в Европа и да видим от първо лице как хората работят с младите хора в страни като Германия, Франция, Скандинавските страни, Полша и други. В този ред на мисли, не смятаме, че младежите трябва да се ограничават само до трениране и развитие само в един единствен спорт, а дори напротив – физическото и спортно развитие трябва да вървят ръка за ръка с развитието на ред други социални, умствени и обществени знания и умения.

Стойчо: Това беше експеримент за самите нас и за групата младежи, с които работим. Дали можем заедно да се справим с един подобен организационен ангажимент? Всички положителни емоции от вчерашния ден ни карат да вярваме, че точно това е правилния път за развитие на младите хора в Свиленград.

Въпрос: Можем ли да очакваме нови интересни младежки събития и новини от СК „Гръм в рая-Свиленград“ занапред?

Стойчо: Още вчера участниците ни питаха кога ще бъдат следващите игри, което ни мотивира да работим в тази посока.  Но това, върху което ще се фокусираме в близко бъдеще ще бъде да се опитаме да осигурим различни възможности за младежите от Свиленград да пътуват, да участват в различни международни младежки проекти и да се развиват като личности, използвайки методите за неформално образование.

Любо: Това в никакъв случай не означава, че самите спортни тренировки ще останат на заден план. Както казахме, ние считаме, че тези неща трябва да вървят паралелно и младите хора да развиват комплексни личностни качества, така че нашите усилия ще бъдат насочени точно в такава посока.

Въпрос: Бихте ли желали да добавите нещо в края на нашият разговор?

Стойчо: Бихме желали да изкажем благодарности институциите и организациите, които ни подкрепиха при организирането на „Шампиони на Свиленград“, а именно Общинска администрация, както и общинските библиотека и музей, пицария „Верди“ и ПГССИ „Христо Ботев“. Искаме най-вече да се обърнем към младежите в Свиленград с призив да бъдат по-активни и по-смели и винаги когато могат да участват във всякакви събития, състезания, инициативи и игри, защото това са ценни възможности за тяхното личностно развитие, да научават нови неща и да се срещат с нови хора.

Previous articleМладежка музикална среща: „Заедно край реката“ в събота
Next articleСвиленград чества своето Освобождение

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...