Младежко състезание организираха от Спортен клуб „Гръм в рая”

0

Младежко състезание с името „Шампиони на Свиленград“ организираха от Спортен клуб „Гръм в рая-Свиленград“ по случай празника на града. То се проведе на различни места в града и включваше над 30 игри за издръжливост, ловкост, концентрация и обща култура. Повече за подготовката и самото провеждане на събитието говорим с Любомир Апостолов и Стойчо Атанасов, които доколкото разбираме са основните двигатели за реализирането на това интересно и различно младежко състезание.

Любо: Бих искал да направя само една малка поправка, свързана с вашия анонс – да, част от идеите са наши, но същинският двигател на такова нещо могат да бъдат само и единствено младежките ентусиазъм и желание за участие, за развитие и за научаване на нови неща. Идеята за състезанието дойде на една от волейболните ни тренировки и сега след успешното реализиране на състезанието, можем спокойно да кажем, че занапред ще продължим да работим в посока на разработване на различни и интересни младежки събития, в които да участват младите хора в Свиленград.

Стойчо: В състезанието имаше 30 различни игри, които подложиха на тест различни личностни качества като обща култура, физическа сила и издръжливост, ловкост, концентрация, умения за работа в екип и други. Подготовката на всички тези игри отне около 3 седмици и в тяхното подготвяне се включиха 20 младежи от СК „Гръм в рая-Свиленград“.

Въпрос: От организационна гледна точка кое беше най-трудно при подготовката и провеждането на състезанието и игрите?

Стойчо: Най-трудната част се оказа, че е да накараме младите хора да се престрашат и да дойдат да участват в състезанието и в игрите, които бяхме подготвили за тях. Това според нас се очертава като един много сериозен проблем, върху който ще трябва активно да се работи занапред.

Въпрос: Слушайки ви, не мога да не задам следния въпрос – как в рамките на няколко месеца стартирахте инициатива за създаване на волейболен клуб в Свиленград, а сега подготвихте състезание с 30 игри, в което включихте 20 от членовете на същия този клуб, които да подготвят и проведат всички тези игри?

Любо: Работата е там, че през годините сме имали възможността да пътуваме много в Европа и да видим от първо лице как хората работят с младите хора в страни като Германия, Франция, Скандинавските страни, Полша и други. В този ред на мисли, не смятаме, че младежите трябва да се ограничават само до трениране и развитие само в един единствен спорт, а дори напротив – физическото и спортно развитие трябва да вървят ръка за ръка с развитието на ред други социални, умствени и обществени знания и умения.

Стойчо: Това беше експеримент за самите нас и за групата младежи, с които работим. Дали можем заедно да се справим с един подобен организационен ангажимент? Всички положителни емоции от вчерашния ден ни карат да вярваме, че точно това е правилния път за развитие на младите хора в Свиленград.

Въпрос: Можем ли да очакваме нови интересни младежки събития и новини от СК „Гръм в рая-Свиленград“ занапред?

Стойчо: Още вчера участниците ни питаха кога ще бъдат следващите игри, което ни мотивира да работим в тази посока.  Но това, върху което ще се фокусираме в близко бъдеще ще бъде да се опитаме да осигурим различни възможности за младежите от Свиленград да пътуват, да участват в различни международни младежки проекти и да се развиват като личности, използвайки методите за неформално образование.

Любо: Това в никакъв случай не означава, че самите спортни тренировки ще останат на заден план. Както казахме, ние считаме, че тези неща трябва да вървят паралелно и младите хора да развиват комплексни личностни качества, така че нашите усилия ще бъдат насочени точно в такава посока.

Въпрос: Бихте ли желали да добавите нещо в края на нашият разговор?

Стойчо: Бихме желали да изкажем благодарности институциите и организациите, които ни подкрепиха при организирането на „Шампиони на Свиленград“, а именно Общинска администрация, както и общинските библиотека и музей, пицария „Верди“ и ПГССИ „Христо Ботев“. Искаме най-вече да се обърнем към младежите в Свиленград с призив да бъдат по-активни и по-смели и винаги когато могат да участват във всякакви събития, състезания, инициативи и игри, защото това са ценни възможности за тяхното личностно развитие, да научават нови неща и да се срещат с нови хора.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...