Очаква се язовир Ивайловград да стигне до кота на преливане

0

До 12 часа днес се очаква язовир Ивайловград да достигне кота на преливане, съобщават от областната администрация. Предприети са всички мерки за безопасност.

Областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова е в непрекъснат контакт с кмета на Ивайловград Дияна Овчарова и с кметовете на съседните общини. Информирани са й гръцките власти. Към момента трите турбини на ВЕЦ на язовир Ивайловград работят и изхвърлят по 270 куб. м. вода в секунда.

Другият язовир от каскада „Арда“ – Студен кладенец, освобождава воден обем от 91 куб.м. в секунда. Ситуацията е спокойна.

Нормализира се обстановката в цялата област Хасково след обилните валежи през почивните дни. Няма нанесени сериозни щети по частни имоти и земеделски площи. Язовирът в хасковското село Мандра прелива през  преливника. Няма опасност за населението.

През последното денонощие най-голямо количество валежи са отчетени в община Минерални бани – 48,5 литра на квадратен метър. В Хасково валежите са – 43,5 литра на квадратен метър, в Димитровград – 34,2 литра на квадратен метър, в Свиленград – 23,5 литра на квадратен метър, в Любимец – 10,8 литра на квадратен метър. Към момента няма населени места без ток и без вода. На места има реки, излезли от коритата си, но няма нанесени щети, информират оперативните дежурни от общините в област Хасково. Няма бедстващи хора.

Previous articleВ средно тежко състояние е третият заразен в Хасковско
Next articleУкрасиха Свиленград за Великден. Великденските конкурси – онлайн

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...