В Маточина откриха изложбата „Сакар – земя на съкровища”

0

Постоянна изложба „Сакар – земя на съкровища“ беше открита в свиленграското село Маточина. Тя е експонирана в Информационния център в селото. Изложбата е по повод 30-годишнината от началото на инициативата Европейски Зелен пояс. Организатори са „Зелени Балкани“ и Исторически музей – Свиленград. Представени са серия от фотоси и текст, представени върху информационните табла. Те разказват на посетителите за биологичното разнообразие, културните и исторически забележителности от района на Сакар, в който попада и село Маточина.

По инициатива на местните жители, след официалното откриване на изложбата бе посетена една почти неизвестна природна забележителност в района, известна с името ,,Бизица“ или още Гибек кая. За силата на камъка, който надживява времето, за вярата и греховността на хората, говори тук  композиция от 2 огромни камъка. Според легендата това били фигурите на бременна жена и дете, прокълнати от Всевишния, защото осквернили светостта на хляба. Легендата разказва как майката избърсала с изпечената пазлама  лицето на детето и я захвърлила. Дори самата Богородица я проклела за простъпката й. И двете фигури мигом се вкаменили.

Този природен феномен, за пореден път подчертава, че в пределите на Европейски Зелен Пояс има множество забравени и почти неизвестни забележителности, които очакват своите изследователи и посетители.

Десетилетия наред планината е била почти недостъпна за туристи и изследователи заради граничното си местоположение. Днес районът е част от екологичната мрежа „НАТУРА 2000” и инициативата „Европейски Зелен пояс”.  Тук могат да се видят  редки и защитени видове(царски орел, белошипа ветрушка, различни орхидеи, костенурки и др.) на фона на богатото културно–историческо наследство – скални църкви, долмени, останки от крепости и битки. Една от тях е свързана с българския цар Калоян и император Валент, ранен смъртоносно в битката с готите тук край река Тунджа през 278 г.

Previous article„Свиленград МОЖЕ“ продължават почистването, този път на „Гарата“
Next articleПремиера на „Рамбо: Последна кръв” и „Към звездите” в кино „Тракия”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...