В Маточина откриха изложбата „Сакар – земя на съкровища”

0

Постоянна изложба „Сакар – земя на съкровища“ беше открита в свиленграското село Маточина. Тя е експонирана в Информационния център в селото. Изложбата е по повод 30-годишнината от началото на инициативата Европейски Зелен пояс. Организатори са „Зелени Балкани“ и Исторически музей – Свиленград. Представени са серия от фотоси и текст, представени върху информационните табла. Те разказват на посетителите за биологичното разнообразие, културните и исторически забележителности от района на Сакар, в който попада и село Маточина.

По инициатива на местните жители, след официалното откриване на изложбата бе посетена една почти неизвестна природна забележителност в района, известна с името ,,Бизица“ или още Гибек кая. За силата на камъка, който надживява времето, за вярата и греховността на хората, говори тук  композиция от 2 огромни камъка. Според легендата това били фигурите на бременна жена и дете, прокълнати от Всевишния, защото осквернили светостта на хляба. Легендата разказва как майката избърсала с изпечената пазлама  лицето на детето и я захвърлила. Дори самата Богородица я проклела за простъпката й. И двете фигури мигом се вкаменили.

Този природен феномен, за пореден път подчертава, че в пределите на Европейски Зелен Пояс има множество забравени и почти неизвестни забележителности, които очакват своите изследователи и посетители.

Десетилетия наред планината е била почти недостъпна за туристи и изследователи заради граничното си местоположение. Днес районът е част от екологичната мрежа „НАТУРА 2000” и инициативата „Европейски Зелен пояс”.  Тук могат да се видят  редки и защитени видове(царски орел, белошипа ветрушка, различни орхидеи, костенурки и др.) на фона на богатото културно–историческо наследство – скални църкви, долмени, останки от крепости и битки. Една от тях е свързана с българския цар Калоян и император Валент, ранен смъртоносно в битката с готите тук край река Тунджа през 278 г.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...