„Велоносен поход” от „Боровец” до „Мезек” постави рекорд

0

„Велоносният поход” от „Боровец” до „Мезек” на планинският колоездач Борислав Йорданов постави рекорд. Разстоянието от 440 км с 12 000 м положителна денивелация по трасето „Рила – Родопи” той преодоля за 2 дни,  4 часа и 39 минути, и само с общо 2 часа и 45 минути сън.

Походът стартира на 17 юли (сряда), сутринта, от “Боровец”, и приключи на 19 юли (петък), по обяд, на крепостта “Мезек”. В тези два дни рекордьорът – велоносец бе с поддържащ екип на колоездачен клуб “Велораптор”, чийто член е и самият той. Екип от общо 10 човека се грижиха за него през цялото време, а част от тях (пейсърите) изминаха трасето заедно с него, но на смени. През всичките километри и препятствия по пътя – Борислав нямаше нито едно падане и определи маршрута като тежък, но и забавен за преодоляване.

На финала, който бе на крепостта “Мезек”, Борислав сподели: “Рила – Родопи” по нищо не отстъпва на “Ком – Емине”. Една идея е по-кратък, но е също толкова труден. Имахме близки срещи с глигани, влакове и много храсти. Но през цялото време се чувствах добре подготвен и в кондиция, и мисля че се получи страхотно приключение и забавление – и за мен и за целия екип!”- добавя с усмивка той.

Стотици фенове не спираха да следят и да подкрепят Боби и от страницата на Велоносен поход във Фейсбук. С поредния си рекорд  Борислав Йорданов отново показа силна воля, здрава психика, дисциплина и постоянство.

“Велоносен поход 3” е част от поредицата “Велоносен поход 1 и 2”, също с рекорди, но по трасето “Ком – Емине” от 2017 г. Озаглавен е „велоносен”, защото в определени участъци колелото буквално се носи от колоездача (напр. към връх Мусала и на други места в Рила и Родопите).

Третият “Велоносен поход” има за цел да популяризира маршрута “Рила – Родопи”, който представлява  българската част от международния туристически маршрут Е8. Има за цел и постави скоростен рекорд, и най-вече да постави времеви стандарт за преминаването му, защото до сега липсваше такъв.

Трасето не е толкова популярно сред колоездачи и туристи. На места се оказало силно неподдържано – с много срутвания, паднали дървета, храсти и участъци, в които липсва, каквато и да е маркировка. “Велоносен поход 3” цели също да обърне внимание на общините през, които трасето преминава, за по-голяма грижа в поддръжката му. Да привлече и други колоездачи да го преодолеят, а защо не и да подобрят рекорда, който бе поставен.

“Велоносен поход Рила – Родопи” стартира от “Боровец” на 17 юли 2019 и премина през: връх “Мусала”, “Белмекен”, “Юндола”, “Каратепе”, язовир “Беглик”, Ягодина, “Триград”, “Пампорово”, “Рожен”, хижа “Свобода”, хижа “Сини Връх” и приключи на крепостта “Мезек” близо до границата с Гърция на 19 юли 2019 в 13.39 ч.

Previous articleСвиленград спечели Държавното отборно първенство по тенис
Next articleДвама младежи заловени да шофират с наркотици

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...