„Велоносен поход” от „Боровец” до „Мезек” постави рекорд

0

„Велоносният поход” от „Боровец” до „Мезек” на планинският колоездач Борислав Йорданов постави рекорд. Разстоянието от 440 км с 12 000 м положителна денивелация по трасето „Рила – Родопи” той преодоля за 2 дни,  4 часа и 39 минути, и само с общо 2 часа и 45 минути сън.

Походът стартира на 17 юли (сряда), сутринта, от “Боровец”, и приключи на 19 юли (петък), по обяд, на крепостта “Мезек”. В тези два дни рекордьорът – велоносец бе с поддържащ екип на колоездачен клуб “Велораптор”, чийто член е и самият той. Екип от общо 10 човека се грижиха за него през цялото време, а част от тях (пейсърите) изминаха трасето заедно с него, но на смени. През всичките километри и препятствия по пътя – Борислав нямаше нито едно падане и определи маршрута като тежък, но и забавен за преодоляване.

На финала, който бе на крепостта “Мезек”, Борислав сподели: “Рила – Родопи” по нищо не отстъпва на “Ком – Емине”. Една идея е по-кратък, но е също толкова труден. Имахме близки срещи с глигани, влакове и много храсти. Но през цялото време се чувствах добре подготвен и в кондиция, и мисля че се получи страхотно приключение и забавление – и за мен и за целия екип!”- добавя с усмивка той.

Стотици фенове не спираха да следят и да подкрепят Боби и от страницата на Велоносен поход във Фейсбук. С поредния си рекорд  Борислав Йорданов отново показа силна воля, здрава психика, дисциплина и постоянство.

“Велоносен поход 3” е част от поредицата “Велоносен поход 1 и 2”, също с рекорди, но по трасето “Ком – Емине” от 2017 г. Озаглавен е „велоносен”, защото в определени участъци колелото буквално се носи от колоездача (напр. към връх Мусала и на други места в Рила и Родопите).

Третият “Велоносен поход” има за цел да популяризира маршрута “Рила – Родопи”, който представлява  българската част от международния туристически маршрут Е8. Има за цел и постави скоростен рекорд, и най-вече да постави времеви стандарт за преминаването му, защото до сега липсваше такъв.

Трасето не е толкова популярно сред колоездачи и туристи. На места се оказало силно неподдържано – с много срутвания, паднали дървета, храсти и участъци, в които липсва, каквато и да е маркировка. “Велоносен поход 3” цели също да обърне внимание на общините през, които трасето преминава, за по-голяма грижа в поддръжката му. Да привлече и други колоездачи да го преодолеят, а защо не и да подобрят рекорда, който бе поставен.

“Велоносен поход Рила – Родопи” стартира от “Боровец” на 17 юли 2019 и премина през: връх “Мусала”, “Белмекен”, “Юндола”, “Каратепе”, язовир “Беглик”, Ягодина, “Триград”, “Пампорово”, “Рожен”, хижа “Свобода”, хижа “Сини Връх” и приключи на крепостта “Мезек” близо до границата с Гърция на 19 юли 2019 в 13.39 ч.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...