Потомък на даскал Христо Попмарков игра шах с ромчета

0

Потомък на Христо Попмарков, чието име носи най-старото училище в града  пристигна в Свиленград. Д-р Емил Марков игра шах с живи фигури с деца от трети клас на училището, разказа директорът Ана Иванова.

Ромчетата са били изключително впечатлени от запознанството си с доктора. Не само заради забавната игра в двора на училището, но и заради това, че той е потомък на патрона на школото.

Издирването на д-р Марков е направено от училището преди доста години, още по времето на предишния директор. Самият той, брат му и майка им – бивша учителка по биология, са били тук преди много години, за да видят сградата, в която техният родственик сърцато е преподавал. Проучвали са и Марковата къща в Копривщица, където даскалът е живял, преди да дойде в Свиленград.

Днес д-р Емил Марков живее в София. Той е психиатър и използва приложният шахмат за лечение на пациенти с различни психични заболявания и разстройства. Той твърди, че приложният шахмат може да се прилага успешно за справяне с житейските проблеми. Полезен е за децата и възрастните. Използва се в много области на живота за решаване на практически проблеми – в медицината, военното дело, политиката, възпитанието. Д-р Емил Марков е този, който създава в Пазарджик сдружение „Човеколюбие” – едно от първите по рода си за подпомагане и защита на хора с психични проблеми. Създаденият от него център помага и на хора с психиатрични диагнози, и на хора без диагнози, но с проблеми.

В свиленградското училище д-р Марков е бил и миналата година по същото време-края на май, началото на юни. Най-вероятно посещенията му ще продължат.

Христо Попмарков пристига в Свиленград по препоръка на бележитият ни възрожденец Найден Геров. Самият той негов ученик, с идването си тук през 1862 г. Попмарков реформира свиленградското общо/средищно/ училище по образеца на пловдивското училище,  в което е учил. Идването се считало за голям успех за града. Постепенно го превърнал в класно и след това в ІV класно/прогимназия/. Той въвежда изучаването на много нови предмети като история, география, анатомия, физика, алгебра, геометрия, българска граматика, турски език и отчасти френски език. В продължение на 8 години – от 1862/63 г. до 1870/1871 г. въвежда класно-урочната система и реформира училището.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...