Потомък на даскал Христо Попмарков игра шах с ромчета

0

Потомък на Христо Попмарков, чието име носи най-старото училище в града  пристигна в Свиленград. Д-р Емил Марков игра шах с живи фигури с деца от трети клас на училището, разказа директорът Ана Иванова.

Ромчетата са били изключително впечатлени от запознанството си с доктора. Не само заради забавната игра в двора на училището, но и заради това, че той е потомък на патрона на школото.

Издирването на д-р Марков е направено от училището преди доста години, още по времето на предишния директор. Самият той, брат му и майка им – бивша учителка по биология, са били тук преди много години, за да видят сградата, в която техният родственик сърцато е преподавал. Проучвали са и Марковата къща в Копривщица, където даскалът е живял, преди да дойде в Свиленград.

Днес д-р Емил Марков живее в София. Той е психиатър и използва приложният шахмат за лечение на пациенти с различни психични заболявания и разстройства. Той твърди, че приложният шахмат може да се прилага успешно за справяне с житейските проблеми. Полезен е за децата и възрастните. Използва се в много области на живота за решаване на практически проблеми – в медицината, военното дело, политиката, възпитанието. Д-р Емил Марков е този, който създава в Пазарджик сдружение „Човеколюбие” – едно от първите по рода си за подпомагане и защита на хора с психични проблеми. Създаденият от него център помага и на хора с психиатрични диагнози, и на хора без диагнози, но с проблеми.

В свиленградското училище д-р Марков е бил и миналата година по същото време-края на май, началото на юни. Най-вероятно посещенията му ще продължат.

Христо Попмарков пристига в Свиленград по препоръка на бележитият ни възрожденец Найден Геров. Самият той негов ученик, с идването си тук през 1862 г. Попмарков реформира свиленградското общо/средищно/ училище по образеца на пловдивското училище,  в което е учил. Идването се считало за голям успех за града. Постепенно го превърнал в класно и след това в ІV класно/прогимназия/. Той въвежда изучаването на много нови предмети като история, география, анатомия, физика, алгебра, геометрия, българска граматика, турски език и отчасти френски език. В продължение на 8 години – от 1862/63 г. до 1870/1871 г. въвежда класно-урочната система и реформира училището.

Previous articleСребро и бронз за шахматиста ни Атанас Петков
Next articleУсмихнатата депресия

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...