БСП: В Свиленград ГЕРБ печели в ромските секции и големите села

1

Коментар на Георги Илиев, председател на БСП в Свиленград за резултата от европейските избори

Г-н Илиев, изгуби ли БСП спечелени избори? Поне такива са част от коментарите в интернет.

Първо искам отново да благодаря на всички които отидоха, гласуваха и изразиха по свой начин отношение към изборите за Европейски парламент. Най-вече на тези, които гласуваха по съвест и убеждение, а не мотивирани по друг начин. Специално искам да благодаря на тези 2259 наши съграждани, които преживяха тези избори с нас и безрезервно ни подкрепиха.

Предварително спечелени избори никога не е имало и резултатите в последните години го показват. Ние никога не сме твърдели, че тези избори ще са лесни и специално в Свиленград се отнесохме напълно сериозно към тях. Показват го и резултатите, в които се вижда, че реално съпротива от други политически партии на ГЕРБ няма или те са напълно символични.

Направихте ли вече анализ на резултатите? Къде изгуби битката БСП в община Свиленград? От протоколите се вижда, че в града БСП печели, а губи селата.

Резултатите са интересни. Всеки, който следи изборния процес редовно може да си направи много изводи. Първо – аз не смятам битката за изгубена, защото тя не беше за Свиленград, а за Европейски парламент. Нашият резултат ни дава самочувствие, че имаме достатъчно доверие в общината, върху което да стъпим и да се представим успешно, а защо не и да спечелим местните избори в края на годината. В  БСП Свиленград от няколко години тече обновление, новите ни членове трупат все повече опит и доверие. Постоянно намираме начин активно да разговаряме с нашите съграждани и сме близо до проблемите, които ги вълнуват. Нямаме много лостове с които да ги решаваме, защото сме извън изпълнителната власт и това засега наистина е проблем. Заявяваме ги обаче на висок глас, както от трибуната на Народното събрание, така и в медиите и постоянно търсим решения. Признаваме, че имаме пропуски в някои населени места, където нашите активни членове не работят с нужната енергия и това се отразява на подкрепата ни там.

Ако трябва да коментирам резултата на ГЕРБ, той на пръв поглед респектира, но зад него стоят малко избиратели, които наистина са идейно убедени и повече такива, които защитават работните си места или са мотивирани по друг начин, особено тези в ромските секции и в някои от големите села. От 3126 гласа подадени за ГЕРБ в община Свиленград, 1627 са с преференция 108. Кой е осмия в листата на ГЕРБ – Емил Радев? Дали пък той знае за Свиленград? Едва ли. Дали по голямата част от избирателите, мотивирани да гласуват за него са му запомнили името? Само който не е събирал преференции за определен кандидат, не знае колко трудно се  търси персонално доверие.

Затова този резултат, за нас, не отговаря на реалното съотношение на нагласите в Свиленград.

Сериозен проблем обаче е ниската избирателна активност. Ако трябва да продължим с анализа, посланията, с които се търсеше подкрепа за Европейските избори, не провокираха интереса на голям брой наши съграждани и те се отнесоха с безразличие към тях. Затова изготвянето на точни и разбираеми послания за местните избори ще ни бъде най-важната задача.

Мислите ли, че скандалите, предшестващи изборите обединиха твърдите ядра на партиите и отдръпнаха другите избиратели?

Твърдите ядра на партиите са много важни и при ниска изборна активност те решават в голяма част резултата. Вярно е също, че никой не иска да ходи и да подкрепя разбити команди и такива, в които има раздори и не са наясно с посланията си.

Истина е обаче, че в обществото ни има огромно недоволство, най-вече насочено към преяждането с власт и огромната корупция в управлението на всички нива. Липсва справедливост и не случайно нашето основно послание беше „Справедливост сега“ .

Това недоволство обаче не намери израз в гласуването.

Корнелия Нинова подаде оставка. Предстоят ли промени в структурите на партията и ще има ли такива в Свиленград?

Корнелия Нинова, като лидер на БСП подаде оставка и ще търси вот на доверие на конгреса на БСП, който ще бъде проведен на 16.06. в София. Оставка подаде и Георги Свиленски като председател на предизборният щаб. На конгреса ще бъде направен и цялостен задълбочен анализ на проведените избори. Има структури в страната, които са планирали конференции и вероятно ще направят промени, като част от оздравителната програма за стабилизиране на организационното състояние в партията, но сензации и излишни резки движения аз лично не очаквам. В Свиленград предстои по-задълбочен анализ на резултатите и когато сме готови ще запознаем с него нашите членове и симпатизанти.

Previous articleЖенски борби от Сива река показаха по БНТ
Next articleБензиностанциите сменят фискалният си софтуер до 30 юни

1 COMMENT

  1. Вие наистина разчитахте само на наи-твърдия си електорат. Хората в Свиленград не разбраха, че ръководството на БСП в Свиленград прави кампания за Европейски парламент.Корнелия постъпи мъжки. А ръководството в Свиленград……?Ако си търсите оправдание с фактори извън партията- ГЕРБ, ромите и купуването на гласове, то ще загубите и местните избори!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...