БСП: В Свиленград ГЕРБ печели в ромските секции и големите села

1

Коментар на Георги Илиев, председател на БСП в Свиленград за резултата от европейските избори

Г-н Илиев, изгуби ли БСП спечелени избори? Поне такива са част от коментарите в интернет.

Първо искам отново да благодаря на всички които отидоха, гласуваха и изразиха по свой начин отношение към изборите за Европейски парламент. Най-вече на тези, които гласуваха по съвест и убеждение, а не мотивирани по друг начин. Специално искам да благодаря на тези 2259 наши съграждани, които преживяха тези избори с нас и безрезервно ни подкрепиха.

Предварително спечелени избори никога не е имало и резултатите в последните години го показват. Ние никога не сме твърдели, че тези избори ще са лесни и специално в Свиленград се отнесохме напълно сериозно към тях. Показват го и резултатите, в които се вижда, че реално съпротива от други политически партии на ГЕРБ няма или те са напълно символични.

Направихте ли вече анализ на резултатите? Къде изгуби битката БСП в община Свиленград? От протоколите се вижда, че в града БСП печели, а губи селата.

Резултатите са интересни. Всеки, който следи изборния процес редовно може да си направи много изводи. Първо – аз не смятам битката за изгубена, защото тя не беше за Свиленград, а за Европейски парламент. Нашият резултат ни дава самочувствие, че имаме достатъчно доверие в общината, върху което да стъпим и да се представим успешно, а защо не и да спечелим местните избори в края на годината. В  БСП Свиленград от няколко години тече обновление, новите ни членове трупат все повече опит и доверие. Постоянно намираме начин активно да разговаряме с нашите съграждани и сме близо до проблемите, които ги вълнуват. Нямаме много лостове с които да ги решаваме, защото сме извън изпълнителната власт и това засега наистина е проблем. Заявяваме ги обаче на висок глас, както от трибуната на Народното събрание, така и в медиите и постоянно търсим решения. Признаваме, че имаме пропуски в някои населени места, където нашите активни членове не работят с нужната енергия и това се отразява на подкрепата ни там.

Ако трябва да коментирам резултата на ГЕРБ, той на пръв поглед респектира, но зад него стоят малко избиратели, които наистина са идейно убедени и повече такива, които защитават работните си места или са мотивирани по друг начин, особено тези в ромските секции и в някои от големите села. От 3126 гласа подадени за ГЕРБ в община Свиленград, 1627 са с преференция 108. Кой е осмия в листата на ГЕРБ – Емил Радев? Дали пък той знае за Свиленград? Едва ли. Дали по голямата част от избирателите, мотивирани да гласуват за него са му запомнили името? Само който не е събирал преференции за определен кандидат, не знае колко трудно се  търси персонално доверие.

Затова този резултат, за нас, не отговаря на реалното съотношение на нагласите в Свиленград.

Сериозен проблем обаче е ниската избирателна активност. Ако трябва да продължим с анализа, посланията, с които се търсеше подкрепа за Европейските избори, не провокираха интереса на голям брой наши съграждани и те се отнесоха с безразличие към тях. Затова изготвянето на точни и разбираеми послания за местните избори ще ни бъде най-важната задача.

Мислите ли, че скандалите, предшестващи изборите обединиха твърдите ядра на партиите и отдръпнаха другите избиратели?

Твърдите ядра на партиите са много важни и при ниска изборна активност те решават в голяма част резултата. Вярно е също, че никой не иска да ходи и да подкрепя разбити команди и такива, в които има раздори и не са наясно с посланията си.

Истина е обаче, че в обществото ни има огромно недоволство, най-вече насочено към преяждането с власт и огромната корупция в управлението на всички нива. Липсва справедливост и не случайно нашето основно послание беше „Справедливост сега“ .

Това недоволство обаче не намери израз в гласуването.

Корнелия Нинова подаде оставка. Предстоят ли промени в структурите на партията и ще има ли такива в Свиленград?

Корнелия Нинова, като лидер на БСП подаде оставка и ще търси вот на доверие на конгреса на БСП, който ще бъде проведен на 16.06. в София. Оставка подаде и Георги Свиленски като председател на предизборният щаб. На конгреса ще бъде направен и цялостен задълбочен анализ на проведените избори. Има структури в страната, които са планирали конференции и вероятно ще направят промени, като част от оздравителната програма за стабилизиране на организационното състояние в партията, но сензации и излишни резки движения аз лично не очаквам. В Свиленград предстои по-задълбочен анализ на резултатите и когато сме готови ще запознаем с него нашите членове и симпатизанти.

1 COMMENT

  1. Вие наистина разчитахте само на наи-твърдия си електорат. Хората в Свиленград не разбраха, че ръководството на БСП в Свиленград прави кампания за Европейски парламент.Корнелия постъпи мъжки. А ръководството в Свиленград……?Ако си търсите оправдание с фактори извън партията- ГЕРБ, ромите и купуването на гласове, то ще загубите и местните избори!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...