Единици избират да гласуват машинно на европейските избори

0

Единици от избирателите се решават да гласуват машинно. До 12.00 часа, едва двама души бяха упражнили машинно правото си на вот в 1-ва секция в ПГССИ „Христо Ботев”. Толкова бяха избрали този вариант и в 10-та секция в същото училище. 11 са секциите с машинно гласуване в община Свиленград.

Лесно е, отнема секунди, но няма желаещи, коментираха членовете и председателят на една от комисиите, въпреки че в секцията припомняха на избирателите, че имат и машинен вариант на избор.

В същото време, наш репортер засече избирател, желаещ да гласува по този начин, но машина в нейната секция нямаше. В телефонен разговор тя се обърна към РИК Хасково, за да посочи, че според нея, организацията с машинното гласуване е трябвало да протече по друг начин. За подобен сигнал, постъпил при тях, но в областния град, съобщават от РИК Хасково. От комисията казаха, че и този сигналът е неоснователен, защото тази секция не е предвидена за машинно гласуване.

Българска гражданка, живееща 6 месеца в страната и 6 месеца в държава извън ЕС, поиска да гласува. Вотът й ще бъде осъществен, но процедурата е малко по-дълга, обясниха от секционната комисия, като жената беше препратена към общината, за да събере необходимия набор от документи.

До 12.00 часа, близо 17 – 20% от гласоподавателите бяха пуснали гласа си в секциите, които обиколи наш репортер. В едната – от 525 души бяха гласували 124. Хора, дошли да гласуват казаха, че абитуриенти, които тази година имат право да гласуват за пръв път също са изявили желание да упражнят правото си на вот. Това обаче ще се случи, ако го позволи натоварената им програма през деня. Тази вечер е балът на СУ „Д-р Петър Берон”. Снощи беше на ПГССИ „Христо Ботев”.

Иначе официалните данни към 10.30 часа сочат, че избирателната активност в Хасковска област е била 8.46%.

Охранителна и гранична полиция са ангажирани в осигуряването на вота в община Свиленград. Съсредоточаването на наличния ресурс в обезпечаването на вота е причината довечера абитуриентите от СУ „Д-р Петър Берон” да наемат частна охрана за бала си.

Previous articleДнес избираме 17 наши депутати в Европейския парламент
Next articleФутболната легенда Мартин Камбуров е задържан в Пловдив

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...