Изложба „Детска илюстрация” на Катина Недева в Арт галерията

0

До средата на юни ще остане в Арт галерията изложбата на Катина Недева. Младата авторка представя в старата турска баня илюстрации от детската си книга „Птиче село”. Освен илюстрациите, дело на Катина са текста, дизайна и сглобяването на книжката.

Откриването на изложбата беше придружено с уъркшоп. Деца се включиха в изработването на разноцветни птици като рисуваха, изрязваха и залепяха. Именно колажът е използваната в „Птиче село” техника. Децата се привличат от едрите и цветни петна, а вниманието им се пренася върху текста, смята авторката.

Идеята за сюжета идва спонтанно. С баща си – художника Бисер Недев, наблюдават дърво, в чиито клони живеят много птици, и той възкликва: Там сигурно има птиче село!

Катина започва първо с илюстрациите, а след това се оформя и текста на книгата. Тя е всъщност дипломният й проект, издаден след това от ИК „Жанет 45”.

Авторката завършва Националната художествена академия в София, специалност „Книга и печатна графика”. Миналата година Катина Недева се дипломира и като магистър специалност „Фотография”. Талантливата художничка се занимава с оформление на книги, графичен дизайн, илюстрация, рисува портрети, пейзажи. Нейни творби са излагани в Свиленград, София, Биенале на изкуствата – Благоевград, в Пловдив. Тя е един от творците, включени в трансграничния културен проект „Влак на културите” – Гърция.

На изложбата в Свиленград могат да се видят и други илюстрации на Катина. Те са от книгата „Добре дошъл при себе си” на Маги Благоева, в която е използвана акварелна техника и от „Пиано от картон” на Анета Дучева, където използваната техника е колаж.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...