Изложба „Детска илюстрация” на Катина Недева в Арт галерията

0

До средата на юни ще остане в Арт галерията изложбата на Катина Недева. Младата авторка представя в старата турска баня илюстрации от детската си книга „Птиче село”. Освен илюстрациите, дело на Катина са текста, дизайна и сглобяването на книжката.

Откриването на изложбата беше придружено с уъркшоп. Деца се включиха в изработването на разноцветни птици като рисуваха, изрязваха и залепяха. Именно колажът е използваната в „Птиче село” техника. Децата се привличат от едрите и цветни петна, а вниманието им се пренася върху текста, смята авторката.

Идеята за сюжета идва спонтанно. С баща си – художника Бисер Недев, наблюдават дърво, в чиито клони живеят много птици, и той възкликва: Там сигурно има птиче село!

Катина започва първо с илюстрациите, а след това се оформя и текста на книгата. Тя е всъщност дипломният й проект, издаден след това от ИК „Жанет 45”.

Авторката завършва Националната художествена академия в София, специалност „Книга и печатна графика”. Миналата година Катина Недева се дипломира и като магистър специалност „Фотография”. Талантливата художничка се занимава с оформление на книги, графичен дизайн, илюстрация, рисува портрети, пейзажи. Нейни творби са излагани в Свиленград, София, Биенале на изкуствата – Благоевград, в Пловдив. Тя е един от творците, включени в трансграничния културен проект „Влак на културите” – Гърция.

На изложбата в Свиленград могат да се видят и други илюстрации на Катина. Те са от книгата „Добре дошъл при себе си” на Маги Благоева, в която е използвана акварелна техника и от „Пиано от картон” на Анета Дучева, където използваната техника е колаж.

Previous articleНаграда за Натали Грозева от „Песните на Европа”
Next articleШествие и духова музика за Деня на българската просвета и култура

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...