Пет са досега сдруженията на собственици в Свиленград

0

Вече станаха пет регистрираните сдружения на собствениците, които имат намерение да кандидатстват за безплатно саниране. Доскоро само Изгрев бл. 8 беше в регистъра. Сега в него фигурират Изгрев бл. 4, Васил Друмев 8, Граничар 166 и Стефан Стамболов 26-28. Все още обаче не е ясно дали обитателите им ще могат да съберат необходимите 100% съгласие на собствениците за санирането по националната програма.

На Граничар 166 апартаментите са 112. Някои от собствениците живеят в чужбина от години, при други има по няколко наследници, които се издирват от домоуправителите, да се вземе съгласие. Някои от регистрираните вече панелни сгради организират последните си събрания, на които конкретно ще се види колко души ще кажат „да” на санирането.

При осигурено 100 на сто съгласие, може да се предприеме и следващата стъпка. Тя е подготовка и подаване на заявление за интерес и за финансова помощ и сключване на договор между общината и Сдружението на собствениците, определящ условията за предоставяне на финансова помощ и правата и задълженията на страните. С договора Сдружението на собствениците ще даде възможност на общината в лицето на кмета да извърши от негово име действия по осигуряването на необходимия ресурс за обновяване на сградата и организиране на всички други дейности по програмата.

13 панелни блока в Свиленград отговарят на критериите. На включване в програмата за енергийна ефективност подлежат сградите с най-малко 36 жилища, строени преди 1999 година, и които не са тухлени. Това са всички блокове в Изгрев, без 6-ти, Васил Друмев 8, Родина 14, Граничар 166, Стефан Стамболов 26-28, Димитър Благоев 6 и 8, както и блока на България 123.

Утре, 19 февруари, в областната администрация ще бъдат подписани първите договори за целево финансиране в Хасковско по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилните жилищни сгради, съобщиха от там. Догорите са с 3 сдружения на собствениците от Димитровград. Те ще бъдат подписани от областния управител Добри Беливанов, кметът на Димитровград Иво Димов и представител на Българската банка за развитие.

Previous articleОчаква се рейсовете до София и Пловдив в 6.00 часа да бъдат възстановени утре
Next articleБиблиотеката отвори врати

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...