На евроизборите: В 11 секции ще може да се гласува машинно

0

В 11 секции в община Свиленград ще може да се гласува машинно на предстоящите европейски избори. Това става ясно от списъка, публикуван на сайта на Централната избирателна комисия. Две от машините ще бъдат разположени в секциите в селата Капитан Андреево и Момково. На останалите, избирателите ще могат да гласуват в 9 секции в града.

Това са 4, 7 и 13 в ОУ „Иван Вазов”, 1 и 10 в ПГССИ „Христо Ботев”, 16 и 19 в СУ „Д-р Петър Берон”, 22 в НУ „Христо Попмарков”, 25-та в клуб „Гебран”. В коя секция ще гласувате, може да проверите на сайта на ГД „ГРАО”. Справката е по ЕГН или адрес.

Машинното гласуване в Свиленград е възможно за пръв път на тези избори. То не е задължително за секциите, в които са разположените машините. Избирателите ще могат да преценят дали да гласуват чрез тях или да пуснат бюлетина.

Демонстрация на машинното гласуване беше направено в края на миналия месец по БНТ. Според експертите, гласуването с машини не би трябвало да затрудни особено гласоподавателите, ползващи например смартфон с тъч екран. На дисплея ще се виждат партиите, коалициите и инициативните комитети. След маркиране на желанието, ще бъде дадена възможност за преференциално гласуване. След направения избор ще можете да видите на екрана за кого сте гласували и да потвърдите или откажете избора си, ако сте сгрешили. След потвърждението, от машината излиза квитанция, която се прегъва и пуска в отделна урна.

3000 са машините за гласуване в цялата страна. Решението в кои секции ще бъдат разположени е взето на заседание на ЦИК.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...