На евроизборите: В 11 секции ще може да се гласува машинно

0

В 11 секции в община Свиленград ще може да се гласува машинно на предстоящите европейски избори. Това става ясно от списъка, публикуван на сайта на Централната избирателна комисия. Две от машините ще бъдат разположени в секциите в селата Капитан Андреево и Момково. На останалите, избирателите ще могат да гласуват в 9 секции в града.

Това са 4, 7 и 13 в ОУ „Иван Вазов”, 1 и 10 в ПГССИ „Христо Ботев”, 16 и 19 в СУ „Д-р Петър Берон”, 22 в НУ „Христо Попмарков”, 25-та в клуб „Гебран”. В коя секция ще гласувате, може да проверите на сайта на ГД „ГРАО”. Справката е по ЕГН или адрес.

Машинното гласуване в Свиленград е възможно за пръв път на тези избори. То не е задължително за секциите, в които са разположените машините. Избирателите ще могат да преценят дали да гласуват чрез тях или да пуснат бюлетина.

Демонстрация на машинното гласуване беше направено в края на миналия месец по БНТ. Според експертите, гласуването с машини не би трябвало да затрудни особено гласоподавателите, ползващи например смартфон с тъч екран. На дисплея ще се виждат партиите, коалициите и инициативните комитети. След маркиране на желанието, ще бъде дадена възможност за преференциално гласуване. След направения избор ще можете да видите на екрана за кого сте гласували и да потвърдите или откажете избора си, ако сте сгрешили. След потвърждението, от машината излиза квитанция, която се прегъва и пуска в отделна урна.

3000 са машините за гласуване в цялата страна. Решението в кои секции ще бъдат разположени е взето на заседание на ЦИК.

Previous articleЗадържаната за 6 кг хероин група остава в ареста
Next articleТурците, превели бежанци през границата, остават в ареста

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...