Събор и възстановка за Гергьовден в Капитан Андреево

0

С три казана курбан бяха почерпени гости и участници

С възстановка на традиционните за нашия край ритуали и фолклорен събор посрещнаха Гергьовден в Капитан Андреево. Три казана курбан приготвиха в свиленградското село и почерпиха с тях, за да почетат един от най-тачените и обичани пролетни празници, който отбелязваме на 6 май.

Гости и приятели на граничното село се събраха на площада рано сутринта в събота. Самодейци от читалището извършиха характерните за празника ритуали. От ранното търкаляне по росата за здраве и събирането на цветя и билки, през украсяването на дома и кошарата, до ритуалната трапеза и гергьовската люлка. Във всеки от ритуалите, са вплетени надеждите на българина за добра и плодородна година, за прослава на победата на свети Георги над ламята. В чест на тази победа му се жертва агне, обясниха организаторите. Шарено агне избра нареченият за Георги капитанандреевец. Традицията повелява агнето да е мъжко и да не е черно, защото черното е за „черни деньове”.

Архийерейският наместник отец Константин освети традиционната празнична трапеза. След молитвата беше дадено и началото на празника, който продължи до късно следобед.

Първият фолклорен събор Капитан Андреево събра 15 състава от община Свиленград и от съседни общини. Певците и танцьорите поздравиха стотиците гости с фолклорни изпълнения. Участваха състави от Димитровче, Сива река, Мезек, Младиново, Доситеево, Свиленград и др. Празникът продължи с изпълненията на народния певец Тенчо Тенчев и певицата Мария Господинова.

С вкусни, домашно приготвени баници, тиквеници и катми, жените от селото почерпиха гости и участници.

Празникът бе организиран от НЧ „Нов живот 1930” с. Капитан Андреево, с подкрепата на община Свиленград. Провежда се за пръв път, по проект, финансиран от читалището в селото и общинският фонд за местни инициативи. За приготвянето на курбана и агнето, помогнаха дарители.

Здраве и сили, за да продължават да пазят традициите – това пожела на организаторите народният представител от БСП Никола Динков, който уважи празника.

Previous articleПремиера на „Хелбой” в кино „Тракия”
Next articleДенислав Проданов спечели трето място в Ниш

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...