Събор и възстановка за Гергьовден в Капитан Андреево

0

С три казана курбан бяха почерпени гости и участници

С възстановка на традиционните за нашия край ритуали и фолклорен събор посрещнаха Гергьовден в Капитан Андреево. Три казана курбан приготвиха в свиленградското село и почерпиха с тях, за да почетат един от най-тачените и обичани пролетни празници, който отбелязваме на 6 май.

Гости и приятели на граничното село се събраха на площада рано сутринта в събота. Самодейци от читалището извършиха характерните за празника ритуали. От ранното търкаляне по росата за здраве и събирането на цветя и билки, през украсяването на дома и кошарата, до ритуалната трапеза и гергьовската люлка. Във всеки от ритуалите, са вплетени надеждите на българина за добра и плодородна година, за прослава на победата на свети Георги над ламята. В чест на тази победа му се жертва агне, обясниха организаторите. Шарено агне избра нареченият за Георги капитанандреевец. Традицията повелява агнето да е мъжко и да не е черно, защото черното е за „черни деньове”.

Архийерейският наместник отец Константин освети традиционната празнична трапеза. След молитвата беше дадено и началото на празника, който продължи до късно следобед.

Първият фолклорен събор Капитан Андреево събра 15 състава от община Свиленград и от съседни общини. Певците и танцьорите поздравиха стотиците гости с фолклорни изпълнения. Участваха състави от Димитровче, Сива река, Мезек, Младиново, Доситеево, Свиленград и др. Празникът продължи с изпълненията на народния певец Тенчо Тенчев и певицата Мария Господинова.

С вкусни, домашно приготвени баници, тиквеници и катми, жените от селото почерпиха гости и участници.

Празникът бе организиран от НЧ „Нов живот 1930” с. Капитан Андреево, с подкрепата на община Свиленград. Провежда се за пръв път, по проект, финансиран от читалището в селото и общинският фонд за местни инициативи. За приготвянето на курбана и агнето, помогнаха дарители.

Здраве и сили, за да продължават да пазят традициите – това пожела на организаторите народният представител от БСП Никола Динков, който уважи празника.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...