На Велики четвъртък боядисваме великденските яйца

0

Работилница за боядисване на яйца организира общината в Свиленград във Велики четвъртък. Детският празник „Пъстър Великден” е на главната, на бул. „България” от 16.00 часа, срещу входа за пазара. В обособена шатра по-големите деца ще могат да боядисват великденски яйца с различни боички. В друга – за по-малките, е предвидено рисуване върху керамични фигурки. Аниматори ще забавляват малчуганите с Великденски игри.

По традиция именно на Велики четвъртък се боядисват яйцата. Първото трябва да е червено. С него се прави кръстен знак на челата на децата, а после и на всички останали в семейството. Яйцето се пази, за да носи късмет и здраве в дома. В района на Свиленград, според традицията, миналогодишното великденско яйце се заравя на Георгьовден, на нивата или до мравуняк, за да се множи реколтата и стадата. Следващото яйце, също – червено, се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение. Ако някой пропусне боядисването на яйцата днес, може да го направи в събота.

По традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците. Козунакът  е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...