На Велики четвъртък боядисваме великденските яйца

0

Работилница за боядисване на яйца организира общината в Свиленград във Велики четвъртък. Детският празник „Пъстър Великден” е на главната, на бул. „България” от 16.00 часа, срещу входа за пазара. В обособена шатра по-големите деца ще могат да боядисват великденски яйца с различни боички. В друга – за по-малките, е предвидено рисуване върху керамични фигурки. Аниматори ще забавляват малчуганите с Великденски игри.

По традиция именно на Велики четвъртък се боядисват яйцата. Първото трябва да е червено. С него се прави кръстен знак на челата на децата, а после и на всички останали в семейството. Яйцето се пази, за да носи късмет и здраве в дома. В района на Свиленград, според традицията, миналогодишното великденско яйце се заравя на Георгьовден, на нивата или до мравуняк, за да се множи реколтата и стадата. Следващото яйце, също – червено, се оставя в църквата в събота вечерта, след празничното богослужение. Ако някой пропусне боядисването на яйцата днес, може да го направи в събота.

По традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците. Козунакът  е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос.

Previous article„Отмъстителите: Краят” в кино „Тракия”
Next articleКонтрабандни цигари иззеха от къща в Момково

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...