Деца рисуваха яйца свещи в музея за Великден

0

Изложба „Великденски яйца – свещи” беше открита в края на миналата седмица в музея в Свиленград. Откриването й беше предшествано от детска работилница за декориране на яйца-свещи.

Над 20 деца се включиха в работилницата, а организаторите предоставиха по две яйца за рисуване и парафинови бои. Повече за първите свещи, техните видове, техниките за изработването им и идеи за декорация разказа Ваня Папазова, старши експерт в Общинска администрация. Тя самата е майстор свещар.

Истински произведения на изкуството сътвориха децата. Те поискаха организирането на работилница за свещоправене, както и да научат повече за свещолеенето, изработката на карвинг и ароматни свещи.

„Бяха нетърпеливи да започнат, а след това не искаха да спрат,” сподели Ваня Папазова ентусиазма на децата да изработят нещо различно за Великден.

Ваня е впечатлена от красотата на карвинг свещите, след посещението си на едно туристическо изложение преди няколко години.

„Бях силно впечатлена какво може да се направи с парафин”, разказва тя. „Проучих техниките за работа с парафин, ходих на обучение при майстор свещар, посетих няколко онлайн майсторски класове.”

Вече пет години тя прави карвинг, ароматни и много други видове свещи. Участва в много улици на занаятите и базари из страната. Красивите свещи се радват на голям интерес и са предпочитани за подарък и декорация.

В една от витрините на музея, посетителите могат да разгледат направени от нея различни видове Великденски яйца-свещи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...