Деца рисуваха яйца свещи в музея за Великден

0

Изложба „Великденски яйца – свещи” беше открита в края на миналата седмица в музея в Свиленград. Откриването й беше предшествано от детска работилница за декориране на яйца-свещи.

Над 20 деца се включиха в работилницата, а организаторите предоставиха по две яйца за рисуване и парафинови бои. Повече за първите свещи, техните видове, техниките за изработването им и идеи за декорация разказа Ваня Папазова, старши експерт в Общинска администрация. Тя самата е майстор свещар.

Истински произведения на изкуството сътвориха децата. Те поискаха организирането на работилница за свещоправене, както и да научат повече за свещолеенето, изработката на карвинг и ароматни свещи.

„Бяха нетърпеливи да започнат, а след това не искаха да спрат,” сподели Ваня Папазова ентусиазма на децата да изработят нещо различно за Великден.

Ваня е впечатлена от красотата на карвинг свещите, след посещението си на едно туристическо изложение преди няколко години.

„Бях силно впечатлена какво може да се направи с парафин”, разказва тя. „Проучих техниките за работа с парафин, ходих на обучение при майстор свещар, посетих няколко онлайн майсторски класове.”

Вече пет години тя прави карвинг, ароматни и много други видове свещи. Участва в много улици на занаятите и базари из страната. Красивите свещи се радват на голям интерес и са предпочитани за подарък и декорация.

В една от витрините на музея, посетителите могат да разгледат направени от нея различни видове Великденски яйца-свещи.

Previous articleБез вода в Свиленград утре. Сменят авариралата тръба
Next articleКаналджия изостави мигранти в канавка до Сива река

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...