Приключи Националното състезание по цветарство в Свиленград

0

Приключи Националното състезание по цветарство и озеленяване в Свиленград. Негов домакин бе Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев” в Свиленград. Наградите бяха връчени на официална церемония снощи в ресторант „Марица”.

В комплексното класиране първото място отиде при Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” – гр. Павликени. Второто място зае Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ – гр. София. Трето място беше присъдено на Професионална гимназия по селско стопанство „Златна нива“ – гр. Айтос.

Свиленградската професионална гимназия получи поощрителна награда в генералното класиране. Момичетата с ръководител Христина Борисова, спечелиха трето място в категорията „Бутиков букет”. В отбора  влизат Никол Манолова, Полина Сюлеменчева и Теодора Георгиева. Победител в тази категория стана Професионална земеделска гимназия „Добруджа” – Силистра.

В категорията Бижу от цветя с първо място бяха отличени Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков” – гр. Пловдив. При Аранжирана кошница победиха Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ – гр. Велико Търново. Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – гр. Бургас спечели в категорията Букет Микс.

„Сътворената красота от всички отбори беше цветен празник, свързан с традициите и празниците, които предстоят, каза при награждаването Маргарита Гатева – държавен експерт в МОН. Повече от 10 години наблюдавам израстване на участниците в това състезание. То е и благодарение на работата на колегите, които подготвят децата, както и на директорите, които обявяват за прием тези професии. Мога да кажа, че това са едни от най-добрите деца в сферата на цветарството в цялата страна,” заяви тя.

Медали и грамоти получиха всички ученици – участници в тридневното състезание по озеленяване и цветарство, както и техните преподаватели. Общо 23 отбора се включиха в цветната надпревара. Осем от тях са представители на центрове за деца със специални образователни потребности, сред които и свиленградското училище-интернат „Стефан Василев”.

„Вие бяхте цветята на нашето състезание. Дарихте ни с такава любов, внесохте обич и топлина”, обърнаха се от журито към децата от осемте отбора. В комисията по оценяване, освен експертът на МОН, г-жа Гатева, имаше доказани професионалисти в сферата на цветарството и озеленяването.

В заключителната част на програмата се включиха ученици от ПГССИ „Христо Ботев”. В церемонията по награждаването те представиха музикално-поетична композиция – рисунка, стих и флейта, изпълнения на флейта и кларинет и танцови композиции.

Съпътстващи събития бяха дегустационен тур, кулинарна изложба „Балканска кухня” и цветен изложба – базар.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...