Приключи Националното състезание по цветарство в Свиленград

0

Приключи Националното състезание по цветарство и озеленяване в Свиленград. Негов домакин бе Професионалната гимназия по селско стопанство и икономика „Христо Ботев” в Свиленград. Наградите бяха връчени на официална церемония снощи в ресторант „Марица”.

В комплексното класиране първото място отиде при Професионална гимназия по аграрни технологии „Цанко Церковски” – гр. Павликени. Второто място зае Софийска гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Христо Ботев“ – гр. София. Трето място беше присъдено на Професионална гимназия по селско стопанство „Златна нива“ – гр. Айтос.

Свиленградската професионална гимназия получи поощрителна награда в генералното класиране. Момичетата с ръководител Христина Борисова, спечелиха трето място в категорията „Бутиков букет”. В отбора  влизат Никол Манолова, Полина Сюлеменчева и Теодора Георгиева. Победител в тази категория стана Професионална земеделска гимназия „Добруджа” – Силистра.

В категорията Бижу от цветя с първо място бяха отличени Професионална гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков” – гр. Пловдив. При Аранжирана кошница победиха Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Ангел Попов“ – гр. Велико Търново. Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Кольо Фичето“ – гр. Бургас спечели в категорията Букет Микс.

„Сътворената красота от всички отбори беше цветен празник, свързан с традициите и празниците, които предстоят, каза при награждаването Маргарита Гатева – държавен експерт в МОН. Повече от 10 години наблюдавам израстване на участниците в това състезание. То е и благодарение на работата на колегите, които подготвят децата, както и на директорите, които обявяват за прием тези професии. Мога да кажа, че това са едни от най-добрите деца в сферата на цветарството в цялата страна,” заяви тя.

Медали и грамоти получиха всички ученици – участници в тридневното състезание по озеленяване и цветарство, както и техните преподаватели. Общо 23 отбора се включиха в цветната надпревара. Осем от тях са представители на центрове за деца със специални образователни потребности, сред които и свиленградското училище-интернат „Стефан Василев”.

„Вие бяхте цветята на нашето състезание. Дарихте ни с такава любов, внесохте обич и топлина”, обърнаха се от журито към децата от осемте отбора. В комисията по оценяване, освен експертът на МОН, г-жа Гатева, имаше доказани професионалисти в сферата на цветарството и озеленяването.

В заключителната част на програмата се включиха ученици от ПГССИ „Христо Ботев”. В церемонията по награждаването те представиха музикално-поетична композиция – рисунка, стих и флейта, изпълнения на флейта и кларинет и танцови композиции.

Съпътстващи събития бяха дегустационен тур, кулинарна изложба „Балканска кухня” и цветен изложба – базар.

Previous articleЗапочнаха изкопните работи по новия водопровод на две улици
Next articleФолклорен концерт за Цветница в двора на църквата

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...