Свиленградчанче се класира за националната олимпиада по история

0

Седмокласникът от ОУ „Иван Вазов”, Атанас Шишков, се класира за националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация, който ще се проведе в Копривщица. В областта само той и още един ученик от Хасково са прескочили прага от 60 точки, което ги класира на престижния кръг. Най-високият областен резултат е 72 точки, при максимален 80, и е на ученик от София. Повечето класирани са от големи училища с профилирани паралелки по история.

Радват ме постиженията на Наско, каза учителката му по история Христина Парушева. Той винаги се класира на областен кръг. Има желание, постоянство и всяка година подобрява резултата си.

Олимпиадите по история и цивилизация се провеждат в два кръга – общински и областен. Само за 7 и 12 клас има национален кръг. Всички въпроси в състезанието са отворени, няма такива със заграждане на верен отговор. Накрая трябва да се развие и исторически въпрос в рамките на две страници.

Националният кръг ще се проведе на 20 април. Датата не е случайно избрана – тя е свързана с избухването на Априлското въстание от 1876 г. Освен да мерят сили в познанията си по история, учениците ще получат и урок по родолюбие, ставайки зрители на възстановка от онези епични най-български времена.

Атанас Шишков /в средата/ снимка: архив

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...