Свиленградчанче се класира за националната олимпиада по история

0

Седмокласникът от ОУ „Иван Вазов”, Атанас Шишков, се класира за националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация, който ще се проведе в Копривщица. В областта само той и още един ученик от Хасково са прескочили прага от 60 точки, което ги класира на престижния кръг. Най-високият областен резултат е 72 точки, при максимален 80, и е на ученик от София. Повечето класирани са от големи училища с профилирани паралелки по история.

Радват ме постиженията на Наско, каза учителката му по история Христина Парушева. Той винаги се класира на областен кръг. Има желание, постоянство и всяка година подобрява резултата си.

Олимпиадите по история и цивилизация се провеждат в два кръга – общински и областен. Само за 7 и 12 клас има национален кръг. Всички въпроси в състезанието са отворени, няма такива със заграждане на верен отговор. Накрая трябва да се развие и исторически въпрос в рамките на две страници.

Националният кръг ще се проведе на 20 април. Датата не е случайно избрана – тя е свързана с избухването на Априлското въстание от 1876 г. Освен да мерят сили в познанията си по история, учениците ще получат и урок по родолюбие, ставайки зрители на възстановка от онези епични най-български времена.

Атанас Шишков /в средата/ снимка: архив
Previous articleТурция събира на граничните пунктове неплатените от чужденци глоби
Next articleЗемеделците декларират доходите си до края на април

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...