Родители стягат протест заради Националната стратегия за детето 2019-2030

1

Родители споделиха притесненията си относно поставената за обсъждане Национална стратегия за детето 2019-2030 „Всички права за всички деца” и дори се готвят за протест в Свиленград като все още се уточнява времето и мястото. В социалната мрежа, в страницата „Мамите на Свиленград” тече анкета, а предложената дата за протест е 23 март.

Стратегията предизвика гневни реакции у част от българите, а национален протест срещу нея се готви на 16 март, от 11.00 часа, пред Министерски съвет. Той е организиран с активното участие на фейсбук групите НАРОДЪТ СРЕЩУ КОНВЕНЦИЯТА и НЕ НА СТРАТЕГИЯТА ЗА ДЕТЕТО 2019-2030!, която разпространява от известно време петиция в интернет. На 12 март, нейните членове /над 2 000 души/, Асоциация на бащите в България, както и организацията Активни българи в гражданска държава, са депозирали писмо до президента, посочвайки основните, според тях, проблеми в Стратегията.

Самата стратегия е публикувана на страницата на Министерски съвет, а под нея са качени и становищата на отделни институции и неправителствени организации, сред които на омбудсмана Мая Манолова, Българската православна църква и др. Предлагат се корекции и допълнения към някои от текстовете й. Отделни граждани също споделят мненията си за документа, който впрочем е над 70 страници.

Националната стратегия за детето има и своите поддръжници, показват някои от становищата, публикувани под нея. „Документът е визионерски и обхваща политики и мерки за всички деца в България, за разлика от предходната Стратегия, която беше повече насочена към рискови групи деца. Документът също е насочен към подкрепа на родителите и на професионалистите, което е в основата на развитието на здрави и добре функциониращи деца и бъдещи поколения”, се посочва в някои от мненията във форума. Той ще въведе пълна и изрична забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие, „въвеждане на ефективна работеща система за превенция”, детско правосъдие и др.

Според противниците на Стратегията обаче, на много места текстовете й звучат двусмислено и тълкуванието може да влезе в доста широки рамки: „от най-невинните и добронамерени действия до най-грубо погазване на семейните ценности”. Организации и отделни граждани директно виждат в нея опит да се въведе и у нас Норвежкият модел на пълен контрол върху семейството от страна на държавата и социалните служби. Според тях се създават условия за „репресия над всички родители, като им се въвежда „презумпцията за виновност“ във възпитанието и отглеждането на децата им, което е предпоставка за бъдещи чиновнически своеволия и незаконни държавни отнемания на деца по несъстоятелни доводи и причини”. Като сериозен проблем се посочва и липсата на информация кои са неправителствените организации, които са участвали в писането на стратегията и кой ги финансира.

Смущаващите текстове, според тях, касаят интегрираният междуинституционален подход и създаване на база данни за всички деца, а не само за тези в риск, задължителна патронажна грижа под формата на редовни домашни посещения от медицинско лице за всички деца на възраст 0 – 3 г., без да е разписано кой, как и при какви условия ще ги извършва и финансира, сексуално образование в и извън училище при възрастовата граница 7-13 години, намаляване броя на децата живеещи в бедност, в риск от бедност и социално изключване, както и тези, живеещи в пренаселени жилища /до достигане на средните стойности на държавите в ЕС/ и др.

„Ако не може да си осигурим по-голямо жилище, какво се случва? Държава отпуска помощ, за да се подобри стандарта на живот на децата, намира жилище (общинско), взима едно дете: най-малкото, най-голямо или всички… Ами етническите групи, при които децата в едно жилище са по много?”, пише потребител.

В мненията против, се подчертава още, че посочените форми на насилие над деца са разтегливи, като за такова се счита всяко причиняване на болка, психически или физически дискомфорт. Според тях това може да доведе до произвол от страна на институциите, без да постигне очаквания ефект. Редица други граждански организации са се обявили против Стратегията.

Previous article„Кралско корги” с премиера в кино „Тракия”
Next articleНаградиха победителите в поетичния конкурс „Жената – любима и майка”

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...