Нидал Алгафари гостува на библиотеката в Свиленград

0

Писателят и режисьор Нидал Алгафари представи в Свиленград четирилогията си „Боже, защо Господ лъже?”, „Аллах,милост нямаш ли?“, „Любиш ли ти Бог си!“ и „Орисани да избираме“. Десетки свиленградчани дойдоха на срещите, организирани в Общинската библиотека в града и читалищата в кв. Капитан Петко войвода и село Мезек. Голяма част от тях, оказа се, са прочели някои от книгите и поискаха авторът да се разпише на кориците им.

Освен за книгите си, авторът разказа и за това как от специалността електроника е стигнал до НАТФИЗ и режисьорския стол. Той е сценарист на предаването „Ку-ку”, както и продуцент, съсценарист и режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател“ и „Анонси“. Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм „Сирия – история и легенди“. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ. Правил е няколко сериозни политически кампании за различни партии, но преди няколко години се отдръпва от политиката.

„В един момент осъзнах, че в луксозни опаковки съм поднасял лъжовни идеи, от които нито една не се е реализирала като първоначална идея”, сподели Алгафари.

За написването на книгите го провокирали уроците на дъщеря му. В учебниците откриват твърде малко информация за големи личности от българската история, чиито дела и идеи са крайъгълен камък и за европейската култура – Боян Мага, поп Богомил, хан Тервел и др.

Според мен трябва да има обособен специален учебник, в който да се изучава мъдростта на нашите прабаби и дядовци, която те са ни завещали. Мъдростта на техните традиции, техните обичаи, на бита им и техните вярвания. Като казвам вярвания – имам предвид техните езически вярвания, които са в следствие на многовековен опит и знания, категоричен е авторът.

Историята от неговата четирилогия се развива в 17-18 век. В увлекателния разказ за любовта, религията, мистичното, са разкрити красотата и разнообразието на българските народни обичаи, които са езически. В основата на първия му роман стават калушарите – близки до дервишите, но използвали играта в ритъм за лекуване на хората. В повествованието героят калушар обикаля Османската империя и се среща с нестинарите, после с торбешите /богомилите/, таксидиотите /монасите, обучени в бойни изкуства, говорейки османски, български, гръцки, латински език/.  Най-известният таксидиот е Паисий Хилендарски, каза Нидал Алгафари.

Вместо съвременното увлечение по католическия Св. Валентин, той посочи като автентичен празник на любовта лазаруването, разказвайки повече за традициите, свързани с него и смисъла на ритуалите.

За книгите си Нидал Алгафари е ползвал историци, журналисти, изследователи от различни краища на Европа, за да стигне до ценни документи и архиви. Убеден е, че героите на неговите романи може да пресъздадат важни исторически знания за самочувствието на днешните българи.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...