Нидал Алгафари гостува на библиотеката в Свиленград

0

Писателят и режисьор Нидал Алгафари представи в Свиленград четирилогията си „Боже, защо Господ лъже?”, „Аллах,милост нямаш ли?“, „Любиш ли ти Бог си!“ и „Орисани да избираме“. Десетки свиленградчани дойдоха на срещите, организирани в Общинската библиотека в града и читалищата в кв. Капитан Петко войвода и село Мезек. Голяма част от тях, оказа се, са прочели някои от книгите и поискаха авторът да се разпише на кориците им.

Освен за книгите си, авторът разказа и за това как от специалността електроника е стигнал до НАТФИЗ и режисьорския стол. Той е сценарист на предаването „Ку-ку”, както и продуцент, съсценарист и режисьор на игралния филм „Ла донна е мобиле“. Продуцент и режисьор на телевизионните предавания „Наблюдател“ и „Анонси“. Нидал Алгафари е режисьор и на документалния филм „Сирия – история и легенди“. От юни 2002 г. до май 2004 г. е изпълнителен директор на БНТ. Правил е няколко сериозни политически кампании за различни партии, но преди няколко години се отдръпва от политиката.

„В един момент осъзнах, че в луксозни опаковки съм поднасял лъжовни идеи, от които нито една не се е реализирала като първоначална идея”, сподели Алгафари.

За написването на книгите го провокирали уроците на дъщеря му. В учебниците откриват твърде малко информация за големи личности от българската история, чиито дела и идеи са крайъгълен камък и за европейската култура – Боян Мага, поп Богомил, хан Тервел и др.

Според мен трябва да има обособен специален учебник, в който да се изучава мъдростта на нашите прабаби и дядовци, която те са ни завещали. Мъдростта на техните традиции, техните обичаи, на бита им и техните вярвания. Като казвам вярвания – имам предвид техните езически вярвания, които са в следствие на многовековен опит и знания, категоричен е авторът.

Историята от неговата четирилогия се развива в 17-18 век. В увлекателния разказ за любовта, религията, мистичното, са разкрити красотата и разнообразието на българските народни обичаи, които са езически. В основата на първия му роман стават калушарите – близки до дервишите, но използвали играта в ритъм за лекуване на хората. В повествованието героят калушар обикаля Османската империя и се среща с нестинарите, после с торбешите /богомилите/, таксидиотите /монасите, обучени в бойни изкуства, говорейки османски, български, гръцки, латински език/.  Най-известният таксидиот е Паисий Хилендарски, каза Нидал Алгафари.

Вместо съвременното увлечение по католическия Св. Валентин, той посочи като автентичен празник на любовта лазаруването, разказвайки повече за традициите, свързани с него и смисъла на ритуалите.

За книгите си Нидал Алгафари е ползвал историци, журналисти, изследователи от различни краища на Европа, за да стигне до ценни документи и архиви. Убеден е, че героите на неговите романи може да пресъздадат важни исторически знания за самочувствието на днешните българи.

Previous articleЧестваме 146 години от гибелта на Апостола
Next articleДеца, общественици и рокери сведоха глави в памет на Апостола

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...